Місцеві політики Буняка не відкликатимуть - „Львівська газета“, 13 травня

|

Учора організатори референдуму про відкликання з посади міського голови Любомира Буняка вкотре заявили про свої наміри таки провести його. Цього, за словами Стефана Козака, голови ГО “Скнилівська трагедія”, вимагає закон про місцеві референдуми. До кінця травня у Львові створять щонайменше три ініціативні групи проведення референдуму.

Першу створили 5 травня за ініціативою партії ОУН в Україні. Нині документи про її реєстрацію перебувають у Ратуші. Відповідно до закону, офіційно група зможе розпочати збір голосів за проведення міського референдуму через 1-2 місяці. Сьогодні ж, як уже повідомляла “Газета”, біля мерії відбудуться ще одні збори. Цього разу з ініціативою виступатимуть освітяни міста. Лідером цієї групи, ймовірно, стане Ігор Шлапак, голова міського страйкового комітету працівників освіти. Третю групу створять 20 травня. Її головою мав би стати Андрій Соколов, голова вільної профспілки освіти та науки Львова.

Як повідомив Стефан Козак, участь його громадської організації в цих процесах зумовлена бездіяльністю мера в ліквідації наслідків скнилівської трагедії, насамперед в увіковіченні пам’яті загиблих.

– Ми провели своє незалежне розслідування, – розповів він. – Незважаючи на те, що прокуратура відмовилася порушити кримінальну справу проти посадових осіб мерії, в нас є підстави вважати, що під час підготовки до трагічного святкування саме міський головоа і його підлеглі не дотрималися низки законів.

Пан Козак також звинувачує мера в тому, що досі не погоджено проект каплиці пам’яті загиблих – документи, за його словами, загубилися десь у міських управліннях, не перейменовано вул. Авіаційну. Все це спонукало голову ГО “Скнилівська трагедія” ввійти до ініціативної групи.

Андрій Соколов неодноразово заявляв, що політичні сили міста підтримають проведення референдуму. Проте це не зовсім відповідає дійсності. Найбільш активні критики мера – львівські осередки Народного руху України й Української народної партії – не підтвердили своєї участі у створенні ініціативної групи. Так, Богдан Бедрило, керівник партійної групи НРУ в міській раді, в коментарі “Газеті” зауважив, що хоч він особисто підтримує ініціативу проведення референдуму, але НРУ не стане його ініціатором.

– Ми не задоволені владою, – говорить він, – і цього питання ми торкалися рік тому. На сьогодні для нас головне – вибори президента України, тому не братимемо участі в ініціюванні референдуму. Хоча, звичайно, це вітаємо.

Такої ж позиції дотримується Юрій Кужелюк, голова міської організації УНП. “Ми не робитимемо самостійних кроків у цьому питанні, – сказав він, – без рішення блоку “Наша Україна”. Тому наразі не можу коментувати, якою буде наша позиція, зважаючи на те, що основне питання для нас – вибори президента”.

Наталя Онисько

Брудні технології

У ЛЬВОВІ розповсюдили анонімну самвидавчу газету під назвою “За правду!” Комітет громадського опору “За правду!” заявляє, що немає жодного стосунку до появи цього видання. Як повідомив “Газету” Андрій Гусак, керівник секретаріату ГО “За правду!”, під час святкування Дня міста газету роздавали якісь молодики. Спроба дізнатися, хто редагував видання, виявилась невдалою. Головна тема газети – ініціатива відставки міського голови Любомира Буняка.

Тексти, опубліковані в так званому ЗМІ – це здебільшого негативні цитати, вирвані з контексту виступів депутатів від блоку “Наша Україна” про діяльність міського голови Львова. “Цього питання комітет навіть не розглядав. Ми переконані, що на сьогодні відставка чинного мера шкідлива й може спровокувати у Львові “Мукачеве-2, – розповів пан Гусак. – Цілком очевидно, що, готуючи і поширюючи видання з назвою “За правду!”, його виконавці та замовники розраховували на пряму ідентичність з комітетом і його діяльністю, добре відомою львів’янам. Свого часу комітет був створений як протидія діючій олігархічній владі і ця мета є чинною і дотепер. Однак події останнього часу переконують нас у тому, що почастішали різноманітні провокації, спрямовані на дезорієнтацію громадян і цей львівський випадок є одним із таких.”

ГО “За правду!” постав як рух спротиву 2001 року в розпалі скандалу довкола плівок майора Мельниченка. Тоді члени комітету вимагали відставки президента й розслідування зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе. Своїми основними принципами вважають непричетність до будь-якої політичної структури, відстоювання прав і свобод, забезпечення розвитку громадянського суспільства. В жодному разі комітет не допускає анонімного звернення до громадян: “Тільки чесність і відкритість може забезпечити розвиток суспільства та відновити довіру громадян до громадських інституцій.Не можна досягти якихось результатів, залишаючись у тіні та використовуючи назви існуючих організацій. Жодна мета не виправдовує застосування брудних методів, до яких вдаються окремі люди, переслідуючи свою мету”.

Н.О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *