Ігор ОСТАШ: Питання тільки в даті - „Поступ“, 25 березня

|

— З яких причин фракція „Наша Україна“ планує голосувати за виведення військ з Іраку?

— Звичайно, що війська будуть перебувати в Іраку обмежений час, і рано чи пізно вони мають повернутися в Україну. Ми повинні розуміти, що в інтересах Світового співтовариства, зокрема і України, є передавання влади в Іраку іракському народові вже найближчим часом. Щоб іракці самі мали можливість вирішувати свою долю.

Стосовно ж нових політичних обставин, які з`явилися в ситуації навколо ухвалення рішення, то ми знаємо, що досі не знайдено зброї масового знищення, і це впливає на оцінку подій в Іраку. Тут можна згадати і заяви президента Польщі Алєксандра Кваснєвського про те, що в Іраку немає зброї масового знищення. Ми бачимо, що це впливає на позицію європейських країн, зокрема на те, що 70% італійців виступають за виведення військ з Іраку.

Але для нас, українських депутатів, дуже важливим є питання ризику для українських військовиків. Ризик перебування українців в Іраку стає набагато вищим, і зростає кількість жертв серед членів антиіракської коаліції. З іншого боку, треба враховувати безпеку України. Жертви в Іспанії ще раз довели можливість такого сценарію в інших країнах. Багато країн-учасниць коаліції отримали попередження. Але для нас це особливо небезпечно, тому що Україна до цього часу не має реально захищеного державного кордону, і питання захисту в Україні є особливо гострим. Тому треба порушувати питання про виведення українських військ з Іраку.

Ми підтримуємо проект постанови Верховної Ради про звернення до президента, тому що він сьогодні має повноваження ухвалити таке рішення (про виведення військ. — Авт.). Ми розуміємо, що воно може бути розтягнуте в часі. Скажімо, іспанці вирішили вивести війська до червня місяця. Українська позиція також має народитись в дискусіях навколо дати про виведення військ з Іраку.

— А чи є якісь аргументи за збереження їх в Іраку?

— Ми прекрасно розуміємо, що є членами антиіракської коаліції, і це впливає на наші стосунки з державами, які є з нами в одній команді. Сьогодні можна дискутувати лише про час виведення. Це рішення має бути політично вмотивованим, скажімо, схожим на іспанське. Ще раз наголошую, що підставою для нього має стати широка дискусія, зокрема і в парламенті.

— За яких умов може бути ухвалене рішення про збереження і збільшення чисельності українського континґенту в Іраку?

— Реальних аргументів для збільшення немає, тому що Саддам Хусейн більше не є загрозою. Тим паче, підстав для збільшення військового континґенту немає тому, що рано чи пізно в Іраку будуть проведені всі види виборів, після яких іракці самі розпоряджатимуться своєю долею. Єдиний варіант, за якого військовий континґент можуть збільшити, — коли буде рішення ООН. Але для цього має бути серйозна підстава. І взагалі, можливе збільшення українського військового континґенту в Іраку є гіпотетичною ситуацією

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *