Поплавський вкладе гроші у Львівський кінотехнікум - „Львівська газета“, 25 лютого

|

Директор Львівського кінотехнікуму та Львівської філії Київського національного університету культури і мистецтв (в народі – “університет Поплавського”) Григорій Тріщ повернувся з Києва. З’ясувавши подальшу долю технікуму, він налаштований оптимістично.

Нагадаємо, що реформи у Львівському кінотехнікумі відбуваються відповідно до статті VII “Підготовка фахівців для кінематографії” “Загальнодержавної програми розвитку національної кіноіндустрії на 2003-2007 роки”. Ліквідаційна комісія вже працює та завершить роботу, найімовірніше, до 1 липня. Як запевняє Григорій Тріщ, технікум як працював, так і працюватиме, більшість працівників залишаться. Григорій Григорович не бачить потреби в додатковій атестації. Інша річ, що викладачів, які готуватимуть бакалаврів, відбиратимуть на конкурсній основі. Відтак, у перетвореному на вуз технікумі з’являтимуться нові обличчя.

До речі, комп’ютерної графіки у Львові почали навчати ще раніше, ніж у вузі Поплавського. Інша річ, що львів’яни більше зорієнтовані на кіно, кияни – на телебачення.

Спеціальності, які готував технікум досі, залишаться. Водночас розвиватимуть вищу освіту. Ті студенти, які добре вчаться, зможуть продовжити навчання на другому-третьому курсі КНУКіМ, але для цього ще треба узгодити навчальні плани та програми. “Ми навіть сподіваємося на державне замовлення після ліцензування, тому що ніхто з цієї спеціальності – комп’ютерної графіки – на кінематографії не готує. Київ почав готувати, але вони більше акцентують на творчих моментах, монтажу, режисурі тощо. А ми викладатимемо спеціалізовані комп’ютерні системи”, – говорить директор технікуму.

Наразі виглядає на те, що від альянсу з Поплавським технікум тільки виграє: проректор КНУКіМу, професор Олександр Скнар, який займатиметься реформуванням із київського боку, запевнив, що будівлю відремонтують. Директор Львівського кінотехнікуму вважає, що капітального ремонту будівля не потребує: “Михайло Михайлович дуже хоче зробити ремонт фасаду, полагодимо санвузли. Але левову частку коштів вкладатимуть у модернізацію лабораторій, закупівлю обладнання”.

Очевидно, що реформування технікуму на вуз спричинить збільшення кількості абітурієнтів і охочих навчатися за гроші (в середньому 1100 грн. на рік). Розміру оплати також не змінюватимуть. Зараз тут приблизно 30-35% “платників”, решта – “бюджетники”. Із модернізацією та появою нових спеціальностей це співвідношення зміниться. У приміщенні можуть учитися 600-700 студентів в одну зміну, нині є близько трьох сотень.

Випускники технікуму вже сьогодні не мають проблем із працевлаштуванням: їх забирають на телебачення та у фірми, які займаються виготовленням рекламних роликів. Із розвитком чотирьох нових спеціальностей – “Виробництво й експлуатація відеоаудіотехніки та кіноустановок”, “Спеціалізовані комп’ютерні системи”, “Обслуговування комп’ютерних та інтелектуальних систем і мереж”, “Кіно– і телемистецтво” (режисер телебачення та звукорежисер) – охочих здобути “хлібну” професію побільшає.

Директор технікуму, колись викладач Львівської політехніки, бачить й інші напрямки, які б підвищили конкурентоспроможність міста в галузі підготовки фахівців: “В Україні ніхто не готує кінотехніків. Тут, щоправда, потрібні доволі великі кошти на обладнання – DVD-системи. У Львові маємо великі можливості, професорсько-викладацький склад, можемо співпрацювати з Львівською політехнікою, наприклад. Це вузька спеціалізація кінематографії – обслуговування сучасних високотехнологічних систем із виробництва екранних технологій. Цього навчають у Польщі, Росії, Франції, Німеччині. І ми могли б, якби були кошти”.

Що ж до широко розрекламованої персони “співучого ректора”, який, подейкують, доволі жорсткий у роботі, то Григорій Тріщ запевняє, що Михайло Поплавський “дуже прагматичний, швидко вирішує всі питання”. Слід зазначити, що коли вокальні здібності та відчуття смаку Михайла Михайловича можуть бути предметом дискусій, то його репутація доброго господарника сумнівів не викликає.

Оксана Форостина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *