Яворівські вчителі пішли до суду - „Поступ“, 20 лютого

|

Учора освітяни Яворівського району вийшли на пікет до стін місцевого районного суду. Виглядає на те, що на Яворівщині повторюються події, які відбувалися минулого року у Львові — тамтешні освітяни взялися до активних дій, аби повернути собі заборгованості за 57 статтею Закону „Про освіту“ за 1997-1999 роки.

Як колись львівські освітяни, яворівські виставляють претензії до судів за те, що ті не розглядають їхніх позовів. „Протягом двох місяців Яворівський районний суд не розглядає позовів учителів щодо повернення їм боргів за статтею 57, — каже голова районної профспілки працівників освіти Ярослава Кобиця. — Працівники суду аргументують це тим, що вони чекають відповідних роз`яснень з Конституційного Суду, однак ми кажемо, що закон важливіший за роз`яснення“.

Поки що з 1762 позовів на загальну суму близько 3 мільйонів гривень на Яворівщині розглянули лише 132 на суму 362 тисячі гривень, і задовольнили їх на користь вчителів. Незадоволені таким затягуванням судочинства освітяни зрештою вирішили висловити своє обурення публічно, однак обмежилися пікетуванням, не зважившись на більш радикальний метод протесту — страйк. Поки що освітяни не мають наміру переривати навчальний процес, тому й акцію свою призначили на післяобідню пору, коли більшість учителів уже завершили свою роботу.

Так, близько другої години дня представники середніх шкіл та дошкільних закладів, які є на Яворівщині (загалом у районі їх є 80) вийшли на вулиці Яворова, колоною пройшлися центральною частиною міста, зробили зупинку під райдержадміністрацією та попрямували до районного суду.

За словами Ярослави Кобиці, освітяни Яворівщини підготували лист до Львівського обласного суду з проханням якось вплинути на Яворівський районний суд, аби той почав розглядати вчительські позови, а також звернулися за захистом до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової.

Начальник районного відділу освіти Григорій Бабій з розумінням ставиться до настроїв учителів, хоча в разі задоволення судом учительських позовів гроші зніматимуть з рахунків саме райво. „З 20 мільйонів гривень, які нам виділили на середні школи, 18 йде на виплату зарплати. Якщо судовиконавці знімуть із рахунків декілька мільйонів гривень, за сім місяців не буде чим виплачувати зарплату, адже гроші немає звідки узяти“.

Загалом, за словами заступника голови обласної профспілки вчителів Галини Долішньої, за станом на січень цього року у судах області перебувала 21 тисяча позовів учителів на суму 51 мільйон гривень. Виплачено вчителям трохи більше ніж 7 мільйонів гривень, з них у сільських районах — 2 мільйони гривень.

Олеся ТЕРНОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *