Облрада без Сендака - „Львівська газета“, 13 лютого

|

Опоненти не полишають надії перемістити голову облради з президії у сесійну залу. Втім, найцікавішим у цій історії є те, що навіть якщо це і трапиться, крісло Михайла Дмитровича може зайняти інший представник “Нашої України” – Ігор Держко.

На останньому засіданні президії Львівської обласної ради представники групи “Соціальна справедливість” наголосили, що ініціюватимуть проведення позачергової сесії. Дату не визначили, натомість заходилися збирати підписи серед депутатів обласної ради за те, щоб висловити Михайлові Сендаку недовіру. Жодних письмових претензій до роботи голова облради не отримував.

Ігор Дума, координатор депутатської групи “Соціальна справедливість”, повідомив кореспондента “Газети”, що інформація про те, що саме депутати цієї груп ініціюють відставку Сендака, є недостовірною.

– Людей уводять в оману, коли кажуть, що тільки “Соціальна справедливість” ініціює висловлення недовіри Михайлу Сендаку, – заявив Ігор Дума. – Ініціатива йде від депутатів Львівської обласної ради. Є низка депутатів, які збирають підписи за те, щоб висловити недовіру Сендаку. За три дні підписалися 48 депутатів.

На прохання “Газети” назвати ініціаторів збору підписів пан Дума відповів:

– Навіщо “світити” їхні імена? Через два-три тижні ситуацію з’ясують, і я зможу назвати прізвища цих людей. Нині не ставлять питання про якесь політичне протистояння між депутатськими групами обласної ради. Йдеться про конкретну людину, яка не може керувати обласною радою, яка не може зблизити депутатські фракції та ефективно працювати з усіма.

Якщо Михайла Сендака знімуть із посади голови, “Соціальна справедливість” не наполягатиме, аби головою ради став саме її представник.

– Навіть якби стояло питання про нового голову, це не обов’язково повинен бути представник “Соціальної справедливості”. Це може бути хтось і від “Ділової Львівщини”, і від “Нашої України”. Це може бути Марія Христинич (“Наша Україна” – “Газета”) – виважена, розумна жінка. Це може бути й Ігор Держко, знаю його як гарного керівника. Головою обласної ради має бути людина, яка б задовольнила потреби всіх депутатів і налагодила співпрацю між депутатськими групами. А позачергову сесію ми ініціюватимемо тоді, коли переконаємося, що є реальна можливість відправити Сендака у відставку, – заявив пан Дума.

Таку ж думку висловлює ще один представник “Соціальної справедливості” Володимир Ортинський.

– Я не знаю, коли буде позачергова сесія. Як член фракції я цілком солідарний із рішеннями, які приймає “Соціальна справедливість”, – сказав він, – Як і члени фракції, вважаю, що в усіх депутатських групах обласної ради є люди, які достойні бути головою обласної ради, в тому числі і з “Нашої України”, наприклад, Ігор Держко. Голова, насамперед, повинен мати таку рису, як професіоналізм. І такі люди є в облраді.

Михайло Брегін, голова депутатської групи “Ділова Львівщина”, запевнив, що зарано говорити про голову облради Михайла Сендака в минулому часі.

– У ситуації, що склалася, має відбутися “круглий стіл”, де повинні обговорити всі питання, які турбують депутатів, – сказав Михайло Брегін “Газеті”. – Триває політична боротьба між “Соціальною справедливістю” і “Нашою Україною”, і це протистояння, фактично, блокує роботу обласної ради.

– Як на мене, найбільш неприємна ситуація полягає в тому, що керівництво облради усунулося від вирішення цієї проблеми і нічого не робить, аби об’єднати депутатів. Окрім цього, ми давно намагаємося налагодити співпрацю між двома гілками влади – облдержадміністрацією й обласною радою.

На запитання, скільки осіб входять у “Ділову Львівщину”, Михайло Брегін відповів, що у фракції перебувають 18 осіб, а було 28. “Більше з цього приводу нічого коментувати не буду”, – заявив лідер “Ділової Львівщини”.

“Наша Україна”, у свою чергу, не має наміру йти на поступки опонентам. Олег Канівець, голова депутатської групи “Наша Україна”, прокоментував ситуацію так:

– Більшість при депутатах “Нашої України” та “Ділової Львівщини” є і буде. Нині депутати із “Соціальної справедливості” й особисто чоловік, який очолює цю групу, заявляють, що голова подасть у відставку. Але їхні плани валяться, і вони нічого не можуть досягнути. Якщо хочуть робити позачергову сесію, ми її проведемо та поставимо питання про довіру чи недовіру голові.

Не заперечує Олег Канівець і того, що представники “Соціальної справедливості” активно “обробляють” депутатів і “Нашої України”, і “Ділової Львівщини”, аби досягнути бажаного результату.

– Хотіли купити декількох депутатів “Нашої України” і пропонували посади, – продовжив пан Канівець. – Про те, що вони хочуть бачити на цій посаді Ігоря Держка, нічого не чув. Я твердо переконаний, що Держко на такі пропозиції не піде, і не тільки він, а й інші. Знаю, що навпроти прізвищ представників “Нашої України” поставлені крапочки, тобто працюють із кожним.

Олег Канівець також зазначив, що безпосередньо йому таких пропозицій не робили:

– Зі мною наразі не говорили. Зі мною вони пішли іншим шляхом. Ігор Шурма подав запит у Генпрокуратуру про мою діяльність на посаді голови комісії з питань комунального майна. Шукають різні варіанти, аби розколоти фракцію.

Марія Христинич запевняла кореспондента “Газети”, що ні про збір підписів, ні про позачергову сесію нічого не знає.

– Я не хочу вірити в це і не думаю, що таке може бути. Це лише розмови, бо жодної офіційної заяви, яка б засвідчувала таке, не бачила. До мене ніхто не підходив за підписом. Це питання не на часі і не є головним. До кожного можна мати претензії. Але тут більше політичних мотивів. Гадаю, що це не буде організованою акцією. Депутати достатньо розумні, нині потрібно розглядати цілий блок соціальних та економічних питань.

З Ігорем Держком, заступником голови Львівської облради, “Газеті”, на жаль, не вдалося поспілкуватися, оскільки він перебував за межами міста у службових справах, телефонний зв’язок із ним постійно переривався. Проте сподіваємося, він дасть вичерпний коментар із цього приводу.

Наразі про точну дату проведення позачергової сесії не повідомляють, оскільки збирають лише підписи депутатів за те, щоб Михайло Сендак пішов із посади. Поділ обласної ради на два табори – “Соціальну справедливість” і “Нашу Україну” – відбувся вже давно. Першу “недовіру” “нашоукраїнці” висловили в червні минулого року Сергієві Медведчуку, колишньому голові ДПА у Львівській області. Тоді також скликали позачергову сесію. І лише коли пана Медведчука призначили першим заступником голови ДПА України, Михайло Сендак пообіцяв закрити позачергову сесію. Тепер “Соціальна справедливість”, очевидно, хоче реваншувати – саме депутати цієї депутатської групи ініціюють збір підписів за висловлення недовіри Сендаку та вимагають провести позачергову сесію, на якій розглядатимуть це питання.

Депутатська група “Ділова Львівщина” свого часу виступала самостійно та намагалася триматися осторонь від “Нашої України” та “Соціальної справедливості”. Але в червні під тиском подій – звільнення з посад голови Львівської облдержадміністрації Мирона Янківа, начальника УМВСУ у Львівській області Василя Рябошапка та прокурора Львівської області Богдана Ринажевського – депутати “Ділової Львівщини” вирішили узгоджувати свої дії з “Нашою Україною”. Тоді ж створили більшість в обласній раді. Реакція була миттєвою. Багатьом представникам “Ділової Львівщини” пригрозили звільненням із державних посад. Кульмінації цей процес “звільнень” набув тоді, коли у вересні минулого року “Ділова Львівщина” знову підтримала “Нашу Україну” та проголосувала проти Єдиного економічного простору й конституційної реформи. Відразу потому звільнили чотирьох голів райдержадміністрацій, викликали “на килим” до Києва керівників лісгоспів і генерального директора служби автомобільних доріг у Львівській області. Закінчилося тим, що Степан Маїк, директор служби автомобільних доріг, вийшов із “Ділової Львівщини” і нині є позафракційним депутатом. “Лісники” після Нового року перейшли в “Соціальну справедливість”. Відтак ця група нараховує 28 депутатів (на початку каденції – 14). Для висловлення недовіри голові обласної ради й усунення його з посади потрібно дві третини від складу облради, тобто 54 голоси. Якщо припустити, що “Соціальна справедливість” домовиться з “Діловою Львівщиною”, то матимуть 46 голосів.

Валентина Люля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *