Павло Качур: “Голосування 3 лютого нас цілком влаштовувало” - „Львівська газета“, 10 лютого

|

Парламентські події 3 лютого, коли більшість спільно з комуністами та соціалістами внесла поправки до проекту змін Конституції, все ще є предметом активних дискусій у середовищі опозиції.

На думку народного депутата, представника “Нашої України” Павла Качура, нині практично немає розбіжностей у ставленні до конституційної реформи між “нашоукраїнцями” та соціалістами.

– Як ви оцінюєте наслідки сесії 3 лютого для “Нашої України”?

– У багатьох засобах масової інформації я бачив повідомлення про те, що 3 лютого – день поразки опозиції. Після того, як ПАРЄ прийняла резолюцію, в Україні було мовчання, а після третього почалося. Ключова позиція, яку захищала “Наша Україна” і 24 грудня, і 3 лютого – збереження прямих президентських виборів. У цьому контексті голосування 3 лютого нас цілком влаштовувало, але ми вкотре наголошуємо всім, що завданням більшості є не реформувати політичну систему в Україні, а зберегти при владі діючий режим.

Для нас же основним є зміна політичного режиму. Отже, коли ми оцінюємо голосування у згадані дні, то повинні розуміти, що саме 3 лютого більшість намагалася внести добру поправку, але в нелегітимне рішення 24 грудня. Таким чином більшість хоче зробити це голосування законним. А такого беззаконня не повинно бути в історії Верховної Ради.

– Минулого тижня пролунали образливі заяви, які поставили під сумнів співпрацю “Нашої України” та СПУ…

– Я це оцінюю як спалах емоцій. Час минув, і вже через три дні було зрозуміло, що голосування СПУ не було зрадою опозиції. Ми повинні враховувати, що в соціалістів є дещо інші тактичні цілі. Я відкидаю всі звинувачення на предмет економічної зацікавленості, хоча і таке можливе в нашій політиці. Щодо політичної реформи у нас не має розбіжностей. З позицією СПУ щодо політичного режиму теж проблем немає. Я переконаний, що соціалісти щиро хочуть змінити цю систему. Ми запропонували варіант: давайте й надалі підтримуватимемо законопроект, який напрацювала опозиція. Адже він насправді має на меті змінити систему влади в Україні, включаючи відносини між центральною та регіональною владою.

– Невдовзі планують підписати політичну угоду між більшістю й опозицією. Що, на вашу думку, зміниться після такого кроку назустріч?

– Є багато тих, які мало вірять, що така політична угода є можливою. Я ж думаю, що угоду не підпишуть насамперед тому, що стратегічним завданням більшості є збереження діючої влади. І це буде основною перешкодою на шляху до підписання компромісного документа. Я вже кілька разів зазначав, що основною проблемою для роботи парламенту залишається той факт, що центр прийняття рішень більшості знаходиться не на вулиці Грушевського, а на Банковій. Тому нормальна угода про співпрацю в будь-яких питаннях наразі є примарною.

– Якщо угоду таки підпишуть, якими можуть бути наступні кроки більшості?

– Вони все-таки спробують знайти 300 голосів і провести реформу. Наразі вони перебувають у тупику, адже основним є проведення політичної реформи, щоб довести, що Банкова контролює парламент. Основним пунктом, який хочуть наразі проштовхнути, є право розпускати парламент, і ще до виборів, очевидно, Леонід Кучма скористається цим правом.

Розмовляв Ярема Городчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *