ОСТАННІ НОВИНИ

Екологи знову підтвердили забруднення річки Зубра у Львові. Результати дослідження

Наталя Дуляба

|

Результати останніх лабораторних досліджень показали, що в річці Зубра, яка протікає територією Сихова і частиною Львівської області, перевищені показники азоту амонійного, фосфатів та заліза. Про це Львівському порталу повідомили в Держекоінспекції Львівщини.

В інспекції кажуть, що отримують численні звернення громадян стосовно забруднення річки Зубра, з якої нещодавно знову з’явився нестерпний сморід.

6 вересня представники Держекоінспекції провели обстеження русла річки на території Львова та Солонківської громади. Встановлено, що вода у районі ринку «Шувар» є мутною, має темний колір та стійкий запах каналізаційних стоків.

Вода у річці на території Солонківської ОТГ: на межі Львів-Зубра є темно-сірого кольору, в кінці села Зубра – світло-сірого кольору, в селі Жирівка – молочного кольору, всюди мутна та теж зі стійким запахом каналізації.

У всіх місцях обстеження відібрали проби води. Результати лабораторних аналізів виявили перевищення вмісту азоту амонійного, фосфатів, біохімічного та хімічного споживання кисню, заліза загального та аніонних СПАР.

«Найбільше забруднення річки спостерігається в місці витоку із бетонного колектора (перехрестя вулиць Г. Хоткевича та Чукаріна у Львові)», – наголошують екологи.

12 вересня з річки Зубра повторно відібрали проби води. Наразі дослідження триває.

Втім результати першого дослідження води вже скерували у поліцію, а Львівську міську раду Держекоінспекція закликала вжити «термінових та вичерпних заходів для усунення забруднення річки Зубра».

Зазначимо, 11 вересня Солонківська громада публічно звинуватила Львів у забрудненні річки Зубра й закликала мера Андрія Садового вирішити цю екологічну проблему.

Як відомо, сморід від річки Зубра – проблема не нова, вона роками існує й дошкуляє як львів’янам на Сихові, так і мешканцям Солонківської громади. Через це місцеві її називають «річкою-смердючкою».

У 2020 році Львівська міська рада врешті почала ретельно досліджувати Зубру, на що виділяли кошти з природоохоронного фонду. Тоді виявили, що в дощову каналізацію на Сихові впадають незаконно підключені стоки з автомийок та житлових будинків, відповідно, вони потім потрапляють у річку.

Після цієї знахідки у мерії казали, що працюють над тим, аби від’єднати джерела забруднення Зубри від каналізації. Згодом на певний час неприємний запах справді зник. Чи доклався до цього Львів, чи Солонківська громада, достеменно незрозуміло. Втім відомо, що ОТГ навесні цього року виділила 7,3 млн грн на підтримання санітарного стану Зубри, а також для боротьби зі шкідливою дією її вод на території сіл громади.

Річку Зубру неодноразово відносили до найбільш забруднених у Львівській громаді за результатами проведених лабораторних досліджень.

Довідково: річка Зубра є другою за величиною, що бере свій початок у Львові. Вона належить до басейну Чорного моря та впадає у Дністер (біля села Устя Стрийського району Львівської області). Довжина ріки – близько 40-43 м.

Зубра починається на Старому Сихові і далі підземним колектором тече вздовж вул. Манастирського, попри озера на вул. Райдужній і аж біля ринку «Шувар» виходить знову назовні й тече через парк Івана Павла ІІ (сихівський ліс). Після цієї точки Зубра пролягає селами Солонківської громади та іншими населеними пунктами Львівщини.

Через скид нечистот зі Сихова у ту частину річки, яка закрита в колектор, зникло відоме колись сихівське озеро. У 1980-х водойма стала небезпечною для купання, тож її довелося спустити.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: rdzs.org, Держекоінспекція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *