ОСТАННІ НОВИНИ

Куди зникло найбільше озеро Львова і хто досі забруднює річку Зубру

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Сихівське озеро – найбільша рекреаційна водойма Львова, що була знищена у 80-хх роках минулого століття. Офіційно його називали «Піонерським» та в народі знали як Зубрівське. Воно наповнювалась річкою Зуброю. Водойму на 20 гектарів створили штучно у 1956 році, між Козельниками та річкою Зуброю.

Величезне озеро було популярним місцем відпочинку для львів’ян. Тут люди купалися, ловили рибу та раків, засмагали на облаштованих пляжах, плавали на човнах, а за їх безпекою наглядали рятувальники. Рівень води контролювався греблею, а взимку водойма слугувала ковзанкою.

Зубра – кришталево-чиста річка, яка бере свій початок із джерела неподалік сучасної Церкви Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові. На жаль, частину ріки закрили у колектор, «Львівський автобусний завод» та будівельники новобудов проклали у нього каналізацію. Нечистоти перетворили Зубру у річку-смердючку і у 80-хх роках Сихівське озеро стало небезпечним для купання і його довелось спустити.

На сьогодні завод ЛАЗ припинив існування, частину будинків перепідключили зі Зубри до фекального колектора, проте деякі люди досі незаконно скидають нечистоти у річку. Вже зі Зубри отруєна вода впадає у річку Дністер, а з Дністра у Чорне море.

Перші ідеї очисти річку Зубру прозвучали у 2019 році. Після цього рівень скиду нечистот суттєво знизився і вона перестала смердіти. Проте частина жителів Львова досі продовжує зливати воду із туалетів у Зубру.

Так виглядає відключена врізка каналізації в річці Зубра, 2023 рік

Чи можливо відновити озеро на Сихові?

Для відновлення озера на Сихові потрібно вивести залишок нечистот зі Зубри, облаштувати відстійники для дощової води та відновити дамбу.

«Озеро на Сихові можна відновити завдяки річці Зубра, і це не потребує багато капіталовкладень. Сихівська РДА із 2020 року поступово переключає висотні будинки у стаціонарну каналізаційну мережу. Залишається прибрати із річки усі незаконні каналізаційні врізки», – повідомив Львівському порталу засновник проєкту Explorer Lviv Андрій Риштун.

За його словами Половина всього забруднення продовжує поступати в Зубру зі сторони забудови Персенківки.

«У 2020 році, коли всі вже говорили про відновлення річки, місто профукало нагоду наполовину очистити Зубру від фекалій. Саме стільки, згідно даних моніторингу, дає каналізація з Персенківки. Це приєднання знаходиться прямо під проїжджою частиною вул. Хуторівка – Івана Павла II. В той час цю дорогу, якраз, ремонтували, та колектори, чомусь, вирішили не рухати. Зараз вони замулені, руйнуються та забруднюють Зубру», – повідомив Андрій Риштун.

Він також зауважує, що колектор річки Зубра має багато руйнувань про які відомо владі.

«Ганьбою для влади є, також, і свая, забита прямісінько в колектор Зубри, про яку у Львові відомо ще із 2019 року. Тоді чиновники навіть спускалися під землю щоб побачити цю сваю на власні очі. Обіцяли усунути, але вона стоїть досі. Орім сваї, колектор річки Зубра має ще багато інших руйнувань. Їх потрібно або усувати, або навпаки – відкрити річку на цій ділянці. Це можна буде зробити, якщо в неї не потраплятимуть нечистоти», – переконаний дослідник.

Це притока р. Зубра зі стадіону “Арена Львів”. Такою ж чистою могла б бути і Зубра…

Не зважаючи на те, що на Сихові прокладено каналізаційний колектор, частина людей досі скидає нечистоти у річку.

«Яскравий приклад цьому велика автомийка на перехресті вул. Хуторівка – Гната Хоткевича. Ще з 2019 року вона зливає хімію напряму в річку Зубра. Всім це відомо, але за чотири роки ніхто не відреагував. Хоча каналізаційний колектор прокладений поруч», – зауважив Андрій Риштун.

Він також визнає, що через повномасштабну війну є важливіші справи ніж річка Зубра, проте, для перепідключення «аж» трьох великих труб: вул. Персенківка, Монастирського та Козельники – багато коштів не потрібно.

Злив каналізації в р. Зубру з вул. Персенківка 

Злив каналізації з вул. Монастирського 

Злив каналізації в районі Сихівського Моста

Ця помаранчева труба йде з району будинку “Барабан

Велика врізка з вулиці Козловського

Район Козельників взагалі багатий на незаконні каналізаційні врізки в Зубру…

Велика відкрита фекальна притока з приватного сектору

«Забравши ці врізки нечистот в річку зубра ми повністю її очистимо, і втілення проєкту відновлення озера не матиме жодних перепон», – переконаний Андрій Риштун.

Чи існує відповідальність за забруднення?

За скиди неочищених стічних вод у водойми передбачена адміністративна відповідальність. На жаль, порушників не налякати незначними штрафами, проте, якщо встновити факт забруднення водойми то відшкодувати треба буде й збитки завдані екології.

Міністерство екології та природніх ресурсів, Державна екологічна інспекція та місцева влада мають всі важелі для притягнення винних навіть до кримінальної відповідальності, але це питання досі не на часі…

Згідно статті 242 Кримінального кодексу України, порушення правил охорони вод, що спричинило забруднення поверхневих чи підземних вод, джерел, змінило їхні природні властивості, створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля – карається штрафом від 17 000 до 85 000 гривень, або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель або захворювання людей, масову загибель об’єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки – караються до п’яти років обмеження волі або позбавленням волі на той самий термін.

За забруднення нечистотами моря порушників мають притягати до відповідальності за статтею 243 ККУ. Що передбачає штрави від 5100 до 13600 грн, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель або захворювання людей, масову загибель об’єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У той же час, стаття 236 ККУ встановлює відповідальність за порушення правил екологічної безпеки, а саме: порушення порядку здійснення оцінки впливу на довкілля, правил екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, , якщо це спричинило загибель людей, екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки. Такі порушення караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Фото: RDZS.ORG

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *