ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі заявили, що підозрюваний у підриві «Північного потоку» виїхав до України

Олег Дерев'янко

|

Український дайвер, якого у Німеччині підозрюють у причетності до підриву газопроводу «Північний потік», виїхав з Польщі в Україну на початку липня. Про це повідомила речниця генерального прокурора Польщі Анна Адам’як в коментарі Onet, пише Європейська правда.

Польська прокуратура підтверджує, що від німецької сторони було отримано європейський ордер на арешт (EAW) у цій справі. Однак польські служби не знайшли підозрюваного Володимира за місцем його ймовірного проживання.

«Чоловік перетнув польсько-український кордон на початку липня», – повідомила Анна Адам’як.

Вона додала, що Німеччина видала лише ордер на арешт дайвера, але його не було в базі розшукуваних осіб, якою користується Прикордонна служба. Це означає, що німецька сторона не вносила туди його дані. В результаті він не був затриманий польськими прикордонниками.

Раніше німецький Spiegel повідомив, що українець, якого Німеччина збиралась арештувати у Польщі за участь у підриві газопроводу «Північний потік», покинув польську територію, оскільки, ймовірно, був попереджений про арешт.

У середу, 14 серпня, декілька німецьких ЗМІ, зокрема ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) та Die Zeit, повідомили, що ще на початку червня генеральний прокурор Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підриві – українського інструктора з дайвінгу Володимира.

Федеральна прокуратура Німеччини не коментує повідомлення ЗМІ стосовно видачі цим органом ордера на арешт громадянина України у зв’язку з підривом «Північного потоку».

Передісторія

У ніч на 26 вересня 2022 року на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» у Балтійському морі сталися витоки газу. Це відбулося у винятковій економічній зоні Данії недалеко від острова Борнхольм.

Спільне розслідування цього випадку почали Данія і Швеція. Вже на наступний день після інциденту прем’єри цих країн публічно заявили, що витоки, ймовірно, були результатом навмисних дій, а не нещасних випадків.

Радник із національної безпеки США Джейк Салліван теж називав витоки «очевидним саботажем». У Німеччині підозрювали, що цей випадок є наслідком умисних дій. У листопаді 2022 року Швеція підтвердила, що вибухи, які пошкодили газопроводи Nord Stream, були результатом диверсії.

Разом із тим в атаках на газопроводи раніше звинувачували й Кремль. Західні ЗМІ писали, що біля місць пошкоджень бачили російські субмарини. Водночас сама Росія почала розслідувати інциденти як «акт міжнародного тероризму».

7 березня 2023 року американське видання The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідки, які схильні вважати, що за вибухом газопроводів «Північний потік» у Балтійському морі стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

А за даними німецьких ЗМІ, слідство в Німеччині встановило судно, яке використовували для здійснення диверсії на «Північних потоках» і вважає, що воно так чи інакше пов’язане з Україною.

Британське видання The Times повідомило, що західним розвідувальним колам протягом місяців було відоме ім’я українця – приватного спонсора, який нібито профінансував диверсію на російських газопроводах у Балтійському морі.

Ексміністр оборони Олексій Резніков заперечив причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі на тлі публікацій у західній пресі про «український слід».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *