ОСТАННІ НОВИНИ

Резніков про «український слід» у підриві газогонів РФ: Було б компліментом, але це не ми

Наталя Дуляба

|

Міністр оборони Олексій Резніков заперечив причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі на тлі публікацій у західній пресі про «український слід». Про це він заявив у Стокгольмі, куди прибув для участі у засіданні міністрів оборони країни ЄС, пише Європейська правда.

«Для мене це доволі дивна історія, вона не має нічого спільного з нами. Я думаю, що офіційне розслідування, яке проводять відповідні владні структури, опише усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наша діяльність», – сказав глава Міноборони України.

Нагадаємо, 7 березня авторитетне американське ліберальне видання The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідки, які схильні вважати, що за вибухом газопроводів «Північний потік» у Балтійському морі стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

А за даними німецьких ЗМІ, слідство в Німеччині встановило судно, яке використовували для здійснення диверсії на «Північних потоках» у Балтійському морі восени 2022 року, і вважає, що воно так чи інакше пов’язане з Україною.

Британське видання The Times повідомило, що західним розвідувальним колам протягом місяців було відоме ім’я українця – приватного спонсора, який нібито профінансував диверсію на російських газопроводах у Балтійському морі.

Як повідомляв Львівський портал, у ніч на 26 вересня 2022 року на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» у Балтійському морі сталися витоки газу. Це відбулося у винятковій економічній зоні Данії недалеко від острова Борнхольм.

Спільне розслідування цього випадку почали Данія і Швеція. Вже на наступний день після інциденту прем’єри цих країн публічно заявили, що витоки, ймовірно, були результатом навмисних дій, а не нещасних випадків.

Радник із національної безпеки США Джейк Салліван теж називав витоки «очевидним саботажем». У Німеччині підозрювали, що цей випадок є наслідком умисних дій. Торік у листопаді Швеція підтвердила, що вибухи, які пошкодили газопроводи Nord Stream, були результатом диверсії.

Разом із тим в атаках на газопроводи раніше звинувачували й Кремль. Західні ЗМІ писали, що біля місць пошкоджень бачили російські субмарини. Водночас сама Росія почала розслідувати інциденти як «акт міжнародного тероризму».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *