ОСТАННІ НОВИНИ

Біля місць пошкодження «Північних потоків» бачили російські субмарини, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Європейські чиновники з безпекових органів 26-27 вересня бачили кораблі забезпечення ВМФ Росії поблизу зон витоків в трубопроводах «Північного потоку», які, ймовірно, були викликані підводними вибухами. Про це пише Європейська правда з посиланням на CNN.

Американські журналісти посилаються на двох західних розвідників і на ще одне джерело, знайоме з цим питанням. Вони стверджують, що незрозуміло, чи мали російські судна якийсь стосунок до цих вибухів, це будуть вивчати слідчі.

Російські підводні човни також помітили  минулого тижня неподалік від району, де сталася диверсія, повідомив один з представників розвідки.

Три американські чиновники заявили, що США ще не мають вичерпного пояснення того, що сталося. Попередньо кажуть, що витоки на трубопроводах «Північного потоку» 26 вересня  спричинили чотири окремі і одночасні вибухи.

За словами одного данського військового чиновника, російські кораблі регулярно працюють в цьому районі. Він підкреслив, що їхня присутність не обов’язково вказує на те, що це Росія завдала шкоди.

Водночас Росія привертає найбільшу увагу як європейських, так і американських офіційних осіб як єдиний гравець в регіоні, який, як вважають, має як можливості, так і мотивацію для навмисного пошкодження трубопроводів.

Американські офіційні особи наразі відмовилися коментувати розвіддані про кораблі.

І Данія, і Швеція проводять розслідування, але огляд місця події ще не завершено, тож подробиці про те, що саме спричинило вибухи, залишаються нечіткими.

Один з європейських чиновників сказав, що поки триває оцінка данського уряду. Тому може знадобитися до двох тижнів, щоб розслідування почалося належним чином, оскільки тиск у трубах ускладнює наближення до місця витоку. Хоча інше джерело, знайоме з цим питанням, повідомило, що зондування може розпочатися вже в неділю, 2 жовтня.

Прем’єр-міністри Данії та Швеції 27 вересня публічно заявили, що витоки, ймовірно, були результатом навмисних дій, а не нещасних випадків, а служба безпеки Швеції наступного дня сказала, що не можна виключати, «що за цим стоїть іноземна держава».

Радник із національної безпеки США Джейк Салліван ввечері 27 вересня теж назвав витоки «очевидним саботажем».

Як відомо, на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» у Балтійському морі сталися витоки газу. Припускають, що це могло трапитись через підрив трубопроводів.

У Німеччині підозрюють, що ці витоки є наслідком умисних дій. Водночас РФ почала розслідувати інциденти як «акт міжнародного тероризму».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *