ОСТАННІ НОВИНИ

Хто вбив Ірину Фаріон: портрет підозрюваного (за даними слідства)

Наталя ДУЛЯБА

|

25 липня у Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві мовознавиці, екснардепки й громадської діячки Ірини Фаріон. Сталося це на шостий день після скоєння злочину. Обвинувачення висувають 18-річному дніпрянину, який спеціально приїхав до Львова і вистежував свою жертву.

Врешті слідство офіційно надало більше деталей про вбивство, про те, як підозрюваний до нього готувався, як проходила пошукова операція. Львівський портал розповідає все, що відомо на цю мить.

Затриманий – точно та особа, яка стріляла

Відразу після стрілянини правоохоронці встановили, що тривалий час біля будинку Ірини Фаріон вештався підозрілий молодик, обличчя якого суттєво закривали специфічні окуляри, а голову – панама. Сусіди підтвердили, що неодноразово бачили його у подвір’ї, проте ніхто так і не звернувся з цього приводу у поліцію.

Після опрацювання більше 9 тисяч зображень із камер відеоспостереження й низки інших слідчих дій цього юнака оголосили в розшук як головного підозрюваного. Правоохоронці кажуть, що ідентифікацію особи ускладнювало саме те, що половина обличчя була прихована, тому довелось орієнтуватись на риси нижньої частини обличчя.

«У нас було те фото, які ви всі бачили зі самого початку, тож ми зі свідками зробили відтворення злочину. І ми чітко розуміли, що саме ця особа його скоїла. Тобто то не був варіант, що вона відволікала увагу, а в той момент хтось інший стріляв. За допомогою відповідних програм у нас були збіги за зовнішністю, це були тисячі людей, яких ми відпрацьовували», – розповів голова Національної поліції Іван Вигівський.

Зрештою з-поміж цього масиву осіб відібрали більше 80, які найбільш схожі до підозрюваного. У цій роботі суттєво допомогли програми, які здатні розпізнавати обличчя.

«Ми орієнтувались саме на нижню частину обличчя, яка не була закрита окулярами. І кожного з тих вісьмох десятків треба було перевірити, це була цілодобова, рутинна робота. До цього ми залучали відповідні програми та спеціалістів, це дозволяло досить швидко встановити схожість. Паралельно ми перевіряли кожну таку людину за місцем проживання/навчання/перебування протягом десяти днів, тобто протягом часу, коли готувався злочин», – прокоментував міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

У центрі – фото підозрюваного з паспорта, справа – знімок з камер відеоспостереження, знятий у Львові того тижня, коли йшла підготовка до вбивства. На світлині зліва, на думку слідства, зображення та ж особа. На ній хлопець вже перебуває у Львові і проводить розвідку, ховаючись під кепкою й іншими окулярами

Правоохоронці кажуть, що до затримання підозрюваного опитали 900 свідків, проаналізували відео зі 170 камер спостереження й перевірили 100 га лісу.

Що відомо про підозрюваного

Офіційно правоохоронці не називають імені підозрюваного, бо кажуть, що це вже і так зробили ЗМІ. Ним є 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Зінченко. Відомо, що він грав у місцевій футбольній команді.

Фото підозрюваного зі судової зали

За неофіційною інформацією, батько хлопця може бути військовим. Натомість мама, як додає слідство, працює в одному з навчальних закладів Дніпра.

Встановлено, що юнак прибув поїздом до Львова за десять днів до вбивства. Він орендував три різні квартири у центрі міста зовсім поруч із Оперним театром. Правоохоронці кажуть, що знають, звідки хлопець брав гроші на житло, харчування у Львові та на купівлю необхідного одягу, проте наразі цієї інформації не розголошують.

Весь цей час у Львові підозрюваний проводив розвідку біля дому Ірини Фаріон, годинами сидів нерухомо у її дворі. За версією слідства, готуватись він почав ще у травні, саме тоді він почав замовляти необхідний одяг, придбав також і штучну бороду, але нею у Львові не користувався. Всі необхідні речі для маскування хлопець надіслав собі ж поштою.

Мама молодика, як припускає Ігор Клименко, не підозрювала нічого про діяльність свого сина. Вона не знала, що той був у Львові.

Де саме підозрюваний навчився стрільбі, наразі ще встановлюють.

«Це був ретельно продуманий злочин»

Правоохоронці одноголосно кажуть, що вбивство Ірини Фаріон було ретельно продумане. Про це свідчить тривала підготовка, засоби маскування, стеження за місцем злочину і, відповідно, жертвою, а також історія пошукових запитів підозрюваного в Інтернеті, деякі знайдені під час обшуку матеріали.

Зокрема, у хлопця знайшли посібник «Секретні інструкції ЦРУ і КДБ зі збору фактів, конспірації та дезінформації».

«Незважаючи на юний вік підозрюваного, можу сказати, що він ретельно готувався до злочину», – зауважив Іван Вигівський.

Встановлено, що хлопець вичатував Ірину Фаріон біля її будинку, підійшов на відстань близько 2 м і вистрелив їй у голову.

«Підозрюваний одягнув червоні рукавиці, підійшов до пані Фаріон, яка в цей момент вийшла з підʼїзду з валізою і чекала на таксі. Тобто вона абсолютно спокійно себе поводила, не очікуючи, що до неї хтось може підійти. Попередньо можемо говорити, що він підійшов близько, десь на відстань 1,5-2 м. Тому ми можемо говорити, що цей напад був вчинений зненацька для неї», – прокоментував глава МВС.

Мотив убивства і причетність до російського неонацистського руху

Наразі слідство ще вивчає мотиви скоєння вбивства Ірини Фаріон. Серед версій – релігійна, національна або особиста неприязнь.

Також правоохоронці з’ясовують, чи має підозрюваний стосунок до російського неонацистського руху NS/WP (National-Socialism/White Power), яке нещодавно взяло на себе відповідальність за цей злочин. Чи причетні спецслужби РФ до вбивства Ірини Фаріон, теж поки невідомо.

«Триває комплекс заходів щодо вказаної особи. Звичайно, ми вивчаємо її звʼязки в Україні та за кордоном. Одна з версій — причетність до організації злочину спецслужб країни-агресорки. Також ми перевіряємо його причетність до неонацистського руху, центр якого знаходиться в Росії», – сказав перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко.

Також правоохоронці ще достеменно не знають, чи був обвинувачений просто виконавцем замовного убивства, чи він скоїв це з власних міркувань.

Знаряддя вбивства і прощальна записка

За версією слідства, Ірину Фаріон вбили з переробленого пістолета. Правоохоронці вважають, що підозрюваний шукав спортивний пістолет Сталкер, який, як правило, переробляють під патрон для пістолета Макарова.

Зброю наразі ще не знайшли, але глава МВС вважає, що це лише справа часу.

«На місці вбивства знайдена куля 9х18 мм. Гільза спортивна, вона зараз на експертизі. Такі патрони поступали в Україну у 2017-18 роках в кількості 1 мільйон штук. Це специфічна куля, не бойова. Маємо встановити, де вона була придбана. Можливо, на чорному ринку. Можливо, була придбана раніше.

Після того, як ми відкрили його [обвинуваченого] телефон, побачили, що запити були щодо переробленої зброї. Ми ще не можемо встановити, де він брав ці набої, але є така от прив’язка – 18-річний хлопець цікавився відповідною зброєю. Шукав, зокрема, стартовий пістолет 14 липня», – відзначив Ігор Клименко.

Під час обшуку у підозрюваного юнака також виявили прощального листа. На думку слідства, він його підготував, аби пояснити певні свої дії. Правоохоронці не виключають, що хлопець міг скоїти суїцид, якщо б щось пішло не за його планом.

«Ми не можемо це [намір підозрюваного скоїти самогубство] виключати. Тому ми дуже швидко й професійно провели операцію. Її ми готували добу, залучили всі сили і засоби. Підозрюваний жив у Дніпрі з мамою на 8 поверсі будинку. Коли мама вийшла з квартири, спецназ увірвався, головним завданням було те, щоб підозрюваний був живий і ми могли його спіймати. Тому спецназ спрацював професійно: захоплення відбулося протягом 10 секунд. Ми зробили все для того, щоб ця особа постала перед судом», – додав міністр внутрішніх справ.

Вбивство Ірини Фаріон могло бути не останнім

Встановлено, що після вбивства Ірини Фаріон обвинувачений ще два дні переховувався у Львові. 21 липня він сів у потяг і поїхав у Дніпро. Вже вдома хлопець цікавився в Інтернеті засіданнями облрад та ще деякими політиками. Тому правоохоронці не виключають, що юнак міг готуватись до ще одного злочину.

Ким саме цікавився підозрюваний, поліцейські не кажуть, але зауважують, що серед них були проросійськи налаштовані політики. Єдине з таких імен, яке озвучили публічно, – одіозний нардеп Максим Бужанський.

Тим часом спійманому юнаку вже оголосили підозру в умисному вбивстві (ч.1 ст. 115 ККУ), прокурори клопочуть про призначення запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Рішення прийматиме 26 липня Галицький районний суд Львова прийматиме.

***

P.S. 60-річну Ірину Фаріон вбили пострілом у голову біля власного дому у Львові на вул. Масарика 19 липня. Вона померла через кілька годин у лікарні.

Донька мовознавиці Софія Семчишин каже, що вимагатиме у суді довічного ув’язнення для вбивці.

«Як казала моя мама: “На все воля Божа”. Те, що його [підозрюваного] знайшли, – теж воля Божа. Я завдячую цим усій Україні. Звичайно, ще потрібно знайти замовників убивства. Ми будемо боротися до кінця, бо мама завжди казала, що треба триматися й боротися, тому ми переможемо. Ми будемо вимагати йому довічного увʼязнення», – наголосила Софія Семчишин.

Ірину Фаріон поховали у Львові на Личаківському цвинтарі. На прощання прийшли тисячі львів’яни, аби віддати останню шану відомій мовознавиці й громадській діячці.

У Львові одну з вулиць планують назвати на честь Ірини Фаріон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *