ОСТАННІ НОВИНИ

Підозрюваний у вбивстві Фаріон підготував прощальний лист

Наталя Дуляба

|

18-річний дніпрянин, якого обвинувачують в убивстві мовознавиці, екснардепки та громадської діячки Ірини Фаріон, підготував прощального листа. Слідство не виключає, що хлопець міг скоїти суїцид, якщо б щось пішло не за його планом. Про це йшлося на брифінгу керівників правоохоронних органів у Львові 26 липня.

Під час обшуків у телефоні підозрюваного виявили повідомлення-заготовку, яке він планував надіслати, «якщо щось піде не за планом». Правоохоронці кажуть, що це був так званий прощальний лист.

«Ми не можемо показати все, що у ньому є. Він розумів, що щось може піти не так, тому готував такий текст. Цей лист-повідомлення він не надіслав. У ньому підозрюваний каже, що першочергово переживає за свого батька», – прокоментував голова Національної поліції України Іван Вигівський.

Слідство достеменно наразі не може сказати, чи збирався підозрюваний вчинити самогубство за певних обставин, проте таку вірогідність не виключають.

При цьому міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко наголосив, що затримання хлопця планували максимально ретельно, аби встигнути схопити його живим.

«Ми не можемо це [намір підозрюваного скоїти самогубство] виключати. Тому ми дуже швидко й професійно провели операцію. Її ми готували добу, залучили всі сили і засоби. Підозрюваний жив у Дніпрі з мамою на 8 поверсі будинку. Коли мама вийшла з квартири, спецназ увірвався, головним завданням було те, щоб підозрюваний був живий і ми могли його спіймати. Тому спецназ спрацював професійно: захоплення відбулося протягом 10 секунд. Ми зробили все для того, щоб ця особа постала перед судом», – відзначив глава МВС.

Передісторія

Нагадаємо, підозрюваного у вбивстві мовознавиці, екснардепки й громадської діячки Ірини Фаріон правоохоронці спіймали 25 липня у Дніпрі. Це сталось на шостий день із моменту скоєння злочину.

Обвинуваченим є 18-річний дніпрянин. ЗМІ опублікували його фото назвали ім’я – В’ячеслав Зінченко.

Фото з паспорта обвинуваченого (вгорі) та з судової зали (внизу)

Йому вже оголосили підозру в умисному вбивстві (ч.1 ст. 115 ККУ), прокурори клопочуть про призначення запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Рішення Галицький районний суд Львова прийматиме 26 липня.

Слідство наразі ще вивчає мотиви вбивства. Серед версій – релігійна або національна неприязнь. Не виключена й особиста неприязнь. Також правоохоронці з’ясовують, чи має підозрюваний стосунок до російського неонацистського руху NS/WP, яке напередодні взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон.

Поліцейські не розповідають, як пояснює сам підозрюваний хлопець мотиви вбивства, посилаючись на таємницю слідства. Проте вони зауважують, що на допиті він поводив себе зухвало. А під час обшуків у нього знайшли посібник «Секретні інструкції ЦРУ і КДБ зі збору фактів, конспірації та дезінформації».

За даними слідства, Ірину Фаріон убили з переробленого пістолета. Сам обвинувачений після стрілянини втік і ще два дні переховувався у Львові. 21 липня він потягом поїхав назад у Дніпро.

Повернувшись додому після вбивства Фаріон, юнак цікавився в Інтернеті засіданнями облради та ще деякими проросійськими політиками. Одним із таких був одіозний нардеп Максим Бужанський. Правоохоронці не виключають, що хлопець міг готуватись до ще одного злочину.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *