ОСТАННІ НОВИНИ

У мережі з'явилося відео нібито вбивства Фаріон, відповідальність взяло угруповання NS/WP

Наталя Дуляба

|

Російські Telegram-канали опублікували відео начебто вбивства української екснардепки та мовознавиці Ірини Фаріон, а також «маніфест українського автономного революційного расиста», який бере на себе відповідальність за цей злочин. Українські правоохоронці вже досліджують ролик. Про це повідомляє Українська правда.

Відео в російських пабліках з’явилося пізно ввечері 24 липня. Запис нібито моменту убивства вбудований наприкінці довгого ролика під назвою «Маніфест українського автономного революційного расиста». На всьому ролику є вотермарк NS/WP.

Відео нібито вбивства Фаріон триває не більше 10 секунд і з нього майже нічого не зрозуміло, оскільки камера більшість часу чимось прикрита. Однак на записі чути крик і постріл, також на секунду видно місце, де це відбувається.

Telegram-канал Astra порівняв скриншот із відео та фото з місця злочину, і ці два кадри справді схожі.

NS/WP розшифровується як National-Socialism/White Power. Російські пабліки називають її «неонацистською».

У самому Telegram-каналі NS/WP ролика немає, але він публікує посилання на інший канал ODERINT DUM METUANT (з лат. «Нехай ненавидять, аби боялися»). У цьому каналі опубліковано майже 4-хвилинний ролик із текстом «маніфесту» і нібито кадрами вбивства Фаріон.

Довгий текст іде рухомим рядком на тлі краєвидів Києва. Його суть у тому, що «не повинно бути ніякої війни, крім расової», яку автор пропонує вести всім разом. Також у ньому обіцяють «покарати всіх, хто продавав країну після Майдану».

Автор маніфесту називає Фаріон «шкідницею і расовою зрадницею» і заявляє, що бере на себе її ліквідацію. Після цього опублікована невелика частина «уроку української з Фаріон» і потім відео нібито її вбивства.

Також на цьому каналі опубліковано ПДФ-документ «Маніфест українського автономного революційного расиста» на 10 сторінках, що включає кілька частин (знайомство, інформація про рух, роздуми автора про владу, військових, а також про те, якою він бачить державу, «коли революційні расисти захоплять владу»).

Речниця МВС Мар’яна Рева в коментарі журналістам розповіла, що оприлюднене в Telegram-каналах відео уже досліджується.

«Зокрема, його вивчають фахівці кримінального аналізу. Коли буде остаточний висновок, повідомимо», – заявила Рева.

За даними Вікіпедії, National-Socialism/White Power (NS/WP, NS/WP Crew, Sparrows Crew) – це російське неонацистське угруповання, що виникло в середині 2000 років на однойменному інтернет-форумі.

У 2020 році організація знову відродилася, але вже у своєму Telegram-каналі. З початком вторгнення Росії в Україну брала на себе відповідальність за підпали військкоматів у Росії.

У травні 2021 року Верховний суд РФ визнав її «терористичною».

Радіо Свобода пише, що в середовищі російських ультраправих багато хто висловлював упевненість, що NS/WP – це проєкт російських спецслужб, які мають на меті залучати молодих людей до протиправних дій, щоб потім заарештовувати і нейтралізовувати їх або керувати ними.

У 2022-му і 2023-му роках ФСБ звітувала про нібито затримання «десятків членів» «неонацистського угруповання», нібито пов’язаних із NS/WP, які, за версією спецслужби, планували замахи на російських пропагандистів Володимира Соловйова, Маргариту Симоньян і Ксенію Собчак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *