ОСТАННІ НОВИНИ

F-16 від США будуть розміщені в Україні, а не за кордоном, – Салліван

Олег Дерев'янко

|

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван наголосив, що західні винищувачі F-16, які Україна отримає від Сполучених Штатів, базуватимуться в Україні. Про це він сказав в інтерв’ю PBS, пише hromadske.

За його словами, план передачі літаків полягає в тому, щоб розмістити їх в Україні. Двостороння угода, яку уклали Вашингтон із Києвом, також підкріпила цей план створення бойового потенціалу саме в Україні.

«Це має бути спроможність, яка базуватиметься в Україні», — каже Салліван.

Нагадаємо, раніше начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов казав, що певну кількість винищувачів F-16, які отримає Україна від західних партнерів, будуть зберігати на безпечних авіабазах за кордоном.

Передісторія

Нідерланди планують почати відправку винищувачів F-16 Україні вже цієї осені слідом за Данією, яка має намір зробити це влітку.

Досі було відомо, що Україна отримає принаймні 61 винищувач F-16: 42 від Нідерландів та 19 – від Данії.

Про намір дати Україні «певну кількість» F-16 говорила й Норвегія, в тому числі два літаки – для навчань льотчиків. Згодом рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, деякі свої F-16 вона планує передати у 2025 році. Тож скільки саме цих винищувачів загалом буде на озброєнні у Повітряних Сил, достеменно не відомо.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тим часом українські пілоти освоюють F-16 у низці країн за кордоном. В Україні готують необхідну інфраструктуру, також уже працює перший тренажер F-16, який передала Чехія для навчання льотчиків.

Наприкінці травня видання Politico повідомило, що перша група українських пілотів вже завершила навчання на F-16 у США.  А перед цим у Повітряних Силах заявили, що з навчань з-за кордону також повертаються перші інженери, які будуть обслуговувати винищувачі F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *