ОСТАННІ НОВИНИ

Зустріч із польськими урядовцями на кордоні не відбулась, – Шмигаль

Наталя Дуляба

|

У п’ятницю, 23 лютого, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль із міністерською командою прибув на кордон із Польщею, проте зустріч із польськими урядовцями так і не відбулася. Про це повідомив сам глава уряду.

«Ми розуміємо складності, з якими зустрічається польський уряд. І ми готові допомогти у вирішенні цієї ситуації. Ми йдемо назустріч. Президент України запропонував керівництву Польщі майданчик, аби домовитися та знайти компроміс. Тут, на кордоні. Як рівні партнери та союзники. І уряд України сьогодні тут… Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась», – сповістив Денис Шмигаль.

Разом із ним на кордон із Польщею прибули віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр АПК Микола Сольський, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс, заступник міністра економіки Тарас Качка, заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, голова Державної прикордонної служби, генерал Сергій Дейнеко, керівник Державної митної служби Сергій Звягінцев.

Денис Шмигаль підкреслив, що польські фермери своєю блокадою кордону вдарили по економіці України і, відповідно, по її можливостях краще захищатись від російської армії. І нещодавно на кордоні з Польщею не лише знову заблокували рух, а й почали здійснювати відверті провокації, вочевидь, маючи на увазі розсипання українського зерна.

«Місяць тому в Києві прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск говорив про те, що Польща є найнадійнішим, найважливішим союзником України в цій смертельній сутичці зі злом. Місяць тому ми погоджувалися, що блокування кордону шкодить нашим країнам і що важливо не допустити подібних інцидентів. Пройшов місяць, і ми знову повернулися в цю точку. Тільки тепер ми бачимо відверті провокації», – підкреслив прем’єр-міністр України.

Як пише Європейська правда, президент Володимир Зеленський, перебуваючи у Львові 23 лютого, говорив, що цього дня на кордоні працюватимуть урядовці на чолі з Денисом Шмигалем. Однак чи справді прибудуть на зустріч із ними польські політики, йому не було відомо.

Цього ж дня у Львові провели виїзне засідання Кабміну, ключовим питанням якого була блокада на кордоні з Польщею.

Передісторія

Польські фермери відновили блокаду на кордоні з Україною 9 лютого. При цьому люди вже кілька разів висипали українське зерно на дорогу чи залізничні колії.

Згодом протестувальники заблокували рух навіть пасажирських автобусів й легкових авто через пункти пропуску. Втім проїзд цього типу транспорту невдовзі відновили.

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич засудила дії польських фермерів на кордоні. Вона попросила пробачення в українців, вказавши, що не вірить у те, що це справа рук «справжніх» її співвітчизників.

21 лютого президент України Володимир Зеленський запропонував польському президенту Анджею Дуді й прем’єр-міністру Дональду Туску зустрітися на кордоні з Україною. У Польщі підтримали цю ідею, але вважали за доцільне побачитись не на кордоні, а у Варшаві чи Жешуві.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *