ОСТАННІ НОВИНИ

Ситуація в Авдіївці складна, але контрольована, – Тарнавський

Наталя Дуляба

|

В Авдіївці точаться важкі бої, українських військових посилили новими підрозділами, виділили додаткові боєприпаси. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

«Ситуація в Авдіївці складна, але контрольована. Запеклі бої точаться в межах міста. Наші війська застосовують усі наявні сили та засоби для стримування ворога. Згідно з прийнятим рішенням відбувається планове підсилення підрозділів та здійснюється маневр військами на загрозливих напрямках. Крім того, виділений додатковий ресурс боєприпасів та інших засобів ураження», – відзначив генерал.

За його словами, підготовлені нові позиції для Сил оборони, продовжують обладнувати потужні укріплення з урахуванням «усіх можливих сценаріїв».

«Командири на місцях знають своє завдання і виконують його згідно з планом Головнокомандувача Збройних Сил України щодо стабілізації ситуації на цьому напрямку. Управління військами стійке та ефективне. Ми цінуємо кожен клаптик української землі, але найвища цінність та пріоритет для нас – збереження життя українського солдата», –
запевнив Олександр Тарнавський.

Українські військові, продовжуючи боронити Авдіївку, завдають окупантам значних втрат, перемелюючи їхні ресурси й резерви, які ворог, не шкодуючи, кидає в бій.

Передісторія

Напередодні 13 лютого речник 110 бригади Іван Сєкач, яка воює в Авдіївці, повідомив, що до них надійшло підкріплення. Деякі підрозділи чи не вперше за два роки боїв вивели на повноцінний відпочинок.

За словами Сєкача, інтенсивні бої за Авдіївку тривають, окупанти намагаються перерізати лінії постачання ЗСУ.

Тим часом Forbes вважає, що Україна зміцнює Авдіївку й перекинула на цей напрямок одну з найкращих бригад – 3 окрему штурмову. 15 лютого сама бригада офіційно підтвердила цю інформацію, додавши, що ситуація в місті дуже критична.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський теж заявив про посилення бойових спроможностей українських підрозділів на Авдіївському та Куп’янському напрямках.

В ОСУВ «Таврія» 15 лютого заявили, що постачання й евакуація з Авдіївки ускладнені, але задіяно запасну логістичну артерію. При цьому місто, каже військове командування, не перебуває в оточенні.

Вранці 16 лютого Генштаб заявив, що оборонна операція в Авдіївці триває.  Тут відбувається «планове підсилення підрозділів, йде маневр військами на загрозливих напрямках».

Загалом російські окупанти відновили інтенсивні штурми Авдіївки у жовтні 2023 року. Тоді вони безперестанку атакували місто і попри втрати «лізли, як таргани». За даними ЗСУ, фактично за місяць активних штурмів Авдіївки російська армія втратила близько 10 тисяч людей, понад 100 танків та сім літаків Су-25.

Станом на кінець листопада британська розвідка заявляла, що через наступ на Авдіївку російські війська зазнають найбільших втрат із початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Дотепер окупанти мали певні просування, адже штурмували Авдіївку з трьох боків. Крім того, для обходу українських оборонних споруд вони проникали на околиці міста через службові тунелі. Сили оборони продовжують тримати активну оборону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *