ОСТАННІ НОВИНИ

Авдіївка не є в оточенні, – ОСУВ «Таврія»

Наталя Дуляба

|

Станом на 15 лютого Авдіївка не перебуває в оточенні, для постачання та евакуації Сили оборони використовують завчасно підготовлену запасну логістичну артерію. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на речника ОСУВ «Таврія» Дмитра Лиховія.

«На Авдіївському напрямку наші воїни продовжують вести оборонну операцію. Хоча постачання, евакуація ускладнені, але задіяно запасну логістичну артерію, яка була підготовлена заздалегідь. Звідси головний висновок – Авдіївка не перебуває в оточенні, хоча, можливо, про це може трубити російська пропаганда», – пояснив військовий, додавши, що розголошувати інформацію про пересування лінії бойового зіткнення з питань безпеки не варто.

Також Дмитро Лиховій відзначив, що ворог суттєво збільшив застосування малих штурмових груп. Також у рази зросла кількість російських авіаударів.

«Якщо на початку цього місяця було кілька днів, коли ворог узагалі не завдавав авіаційних ударів в ОСУВ «Таврія», то в останні кілька днів таке враження, що вся його активність бойової авіації, бомбардувальників зосереджена не просто на “Таврії”, а взагалі на Авдіївському напрямку. Було більше 70 авіаударів за добу, вчора [14 лютого] було 43 – це теж дуже багато. Це в рази більше від середньостатистичних показників.

На жаль, співвідношення в небі не дозволяє вражати російські літаки, тому що вони діють на значній відстані від лінії бойового зіткнення, задіюють керовані авіабомби, які, на жаль, завдають значної шкоди і перетворюють Авдіївку на другу Мар’їнку, на другий Бахмут. Залишаються купи щебню від будинків, руїни, які неможливо утримувати захисникам і захисницям», – наголосив Лиховій.

Передісторія

Напередодні 13 лютого речник 110 бригади Іван Сєкач, яка воює в Авдіївці, повідомив, що до них надійшло підкріплення. Деякі підрозділи чи не вперше за два роки боїв вивели на повноцінний відпочинок.

За словами Сєкача, інтенсивні бої за Авдіївку тривають, окупанти намагаються перерізати лінії постачання ЗСУ.

Тим часом Forbes вважає, що Україна зміцнює Авдіївку й перекинула на цей напрямок одну з найкращих бригад – 3 окрему штурмову. 15 лютого сама бригада офіційно підтвердила цю інформацію, додавши, що ситуація в місті дуже критична.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський теж заявив про посилення бойових спроможностей українських підрозділів на Авдіївському та Куп’янському напрямках.

Загалом російські окупанти відновили інтенсивні штурми Авдіївки у жовтні 2023 року. Тоді вони безперестанку атакували місто і попри втрати «лізли, як таргани». За даними ЗСУ, фактично за місяць активних штурмів Авдіївки російська армія втратила близько 10 тисяч людей, понад 100 танків та сім літаків Су-25.

Станом на кінець листопада британська розвідка заявляла, що через наступ на Авдіївку російські війська зазнають найбільших втрат із початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Дотепер окупанти мали певні просування, адже штурмували Авдіївку з трьох боків. Крім того, для обходу українських оборонних споруд вони проникали на околиці міста через службові тунелі. Сили оборони продовжують тримати активну оборону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *