ОСТАННІ НОВИНИ

Український ВПК має стати частиною європейської оборонної промисловості, – фон дер Ляєн

Наталя Дуляба

|

Європейський Союз має сприймати Україну як частину власної системи безпеки й оборони, і здійснювати практичні кроки для інтеграції української оборонної промисловості з європейською. Про це 6 лютого на сесії Європейського парламенту у Страсбурзі заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо не лише прискорити доставку боєприпасів в Україну. Коли ми дивимося у майбутнє, ми маємо думати про українські оборонні спроможності як про частину наших оборонних спроможностей. Ми маємо думати про українську оборонну промисловість як про частину нашої власної оборонної промисловості», – наголосила вона під час ключових дебатів навколо необхідності непохитної підтримки України після двох років російської агресії.

Саме тому, за словами Урсули фон дер Ляєн, ЄС долучив Україну до підготовки Європейської стратегії у сфері розвитку оборонної промисловості. Це перший крок, який має призвести до інтеграції України в деякі з європейських оборонних програм за необхідного погодження таких рішень з Європейським парламентом та з Радою ЄС.

«Це не лише допоможе нам відповісти на оборонні потреби України, це також дозволить забезпечити сумісність та спільне планування між нашими військовими та оборонними виробництвами. Україна є майбутнім членом нашого Європейського Союзу. Тож вона має стати набагато ближчою до нас також у сфері оборони», – підкреслила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що саме зараз настав правильний історичний момент для ЄС підтримати Україну та захистити власне європейське майбутнє. Це означає, прийшов час думати про відбудову України, про зобов’язання у сфері безпеки, про зміцнення міжнародної системи безпеки для уникнення будь-яких повторень агресії.

Президентка Єврокомісії нагадала, що дотепер країни ЄС провели тренування більше ніж для 40 тис. українських військовослужбовців. Європейський Союз та країни-члени мобілізували 28 млрд євро для поставок в Україну військового обладнання. Європейська оборонна промисловість збільшила спроможності з виробництва боєприпасів на 40%. ЄС доставить в Україну понад 500 тисяч артилерійських снарядів наступного місяця та більше мільйона снарядів до кінця року.

«Зроблено багато, але цього, безумовно, недостатньо», – зауважила фон дер Ляєн.

Як повідомляв Львівський портал, ЄС збирався поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року, на це було виділено 1 млрд євро. Для виконання такої партії європейський оборонпром мав суттєво збільшити свої виробничі потужності, однак вкластись у ці часові межі не виходить.

Наприкінці 2023 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба публічно підтвердив, що ЄС не зможе надати мільйон снарядів вчасно. Причиною цьому він назвав не відсутність політичної волі, а «жалюгідний стан оборонної промисловості» та «дуже багато бюрократії».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *