ОСТАННІ НОВИНИ

Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб посіяти в Україні невдоволення, – ISW

Ольга Денисяка

|

Російські суб’єкти інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні. Про це з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє Українська правда.

Військові аналітики наводять слова голови Комітету з оборони Державної думи Росії Андрія Картаполова, який заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені, і закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін.

Водночас заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв звинуватив українську внутрішньополітичну боротьбу у причетності до катастрофи.

Окрім цього, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який наразі перебуває у Нью-Йорку на засіданні Ради безпеки ООН, закликав до термінового скликання засідання РБ ООН, присвяченого цій авіакатастрофі, та звинуватив Україну у тероризмі.

ISW зазначає, що такі російські звинувачення частково мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України всередині країни.

Військові аналітики зазначають, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для Росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.

Крім того, російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, в спробі відмовити західних партнерів України від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для оборони.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, достеменно не відомо. У Міноборони не змогли підтвердити, що літак уразили саме Сили оборони України, оскільки «ще з’ясовували інформацію».

Тим часом у Росії згодом заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що 24 січня був запланований обмін полоненими. Втім у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими заявили, що це може бути й російським ІПСО, тому закликали українців довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Не виключив російської ІПСО й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Згодом Головне управління розвідки МОУ заявило, що запланований на 24 січня обмін таки не відбувся. Відомство стверджує, що не володіє даними, чи перебували українські полонені на борту. Розвідка також каже що мова може йти про сплановані та навмисні дії рф з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Президент Володимир Зеленський викликав до себе військове керівництво та голову Служби безпеки України через падіння російського літака Іл-76. Він заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Після падіння літака Генштаб заявив, що українське військове керівництво робить усе, аби знищити «засоби доставки» боєприпасів. Командувач Повітряних сил ЗС України Микола Олещук, коментуючи падіння літака РФ, наголосив, що в українських військових «є дедалі більше інструментів та можливостей, аби діставати ворога там, де він цього не чекає».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *