ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові волонтери дискутували про забезпечення ЗСУ і діалог із владою

Наталя Дуляба

|

3 грудня у Львові пройшов ІІІ Міжнародний волонтерський саміт, під час якого представники майже 300 організацій обговорили взаємодію волонтерів, військових та влади під час повномасштабної війни в Україні, а також варіанти розвитку військово-промислового комплексу. Про це повідомляє Львівський портал.

Захід зібрав не лише волонтерів зі Львова та області, а й з-за кордону, представників влади та органів місцевого самоврядування. Учасники обговорили те, як збільшити ефективність волонтерського руху, які на цьому шляху є перепони, зокрема й законодавчі, як поліпшити комунікацію з владою, як має виглядати справді продуктивна співпраця волонтерів та держави.

«Коли мене питають, що треба зробити, аби були синергія влади, волонтерів і військових, мені інколи здається, що якби влада просто не заважала, то це мало би класний ефект. Через те, що волонтери живуть проблемами фронту, проблемами цивільних, постраждалих під час війни, вони десь інтуїтивно, десь завдяки набутому досвіду вміють швидко знайти вихід. А влада дуже обмежена законом і підзаконними актами. Якщо волонтер може робити все, що не заборонено, то влада може робити тільки чітко те, що прописано», – відзначила депутатка Львівської міськради й волонтерка Наталія Шелестак.

Говорячи про налагодження ефективного діалогу й співпраці між волонтерами та владою, голова Львівської ОВА Максим Козицький зі свого боку наголосив на низькому рівні довіри до органів державної влади. Він визнає, що це складний і тривалий процес у суспільстві загалом, але перемога України як держави неможлива без віри українців у її інституції.

«Щоб взаємодіяти, треба слухати і чути одне одного. Ініціативи слід підтримувати як ті, що йдуть від влади, так і ті, що від волонтерів. Кожен має розуміти, що його ініціатива може бути підтримана, обговорена і реалізована. На Львівщині, напевно, дуже добре розвинене громадянське суспільство, тут поважають думку одне одного. Є високий рівень довіри до релігійних і волонтерських інституцій, але не до державних. Важко здобути перемогу, не вірячи державній інституції, але вірячи у власну державу. Тому ми маємо зробити так, щоб державні інституції працювали прозоро, щоб чиновників також поважали», – сказав голова обласної військової адміністрації.

Не оминули учасники саміту теми щодо посилення внутрішньоукраїнських сил задля допомоги військовим, переходу економіки на «військові рейки» й розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. При цьому йдеться саме про масштабування наразі невеликих волонтерських ініціатив та мінівиробництв. Важливу роль тут має відіграти саме місцева влада, переконаний керівник ГО «Нескорені» Олександр Лабецький.

На його думку, оскільки громади вже почали зменшувати некритичні витрати, 10% із коштів, які залишаються у бюджеті, слід спрямовувати не просто на закупівлю дронів, автівок та іншої техніки військовим, а вкладати в оборонне виробництво, створене у на своїй території.

«Нам варто почати над створенням і розвитком військового оборонного виробництва на місцевому рівні, таким чином здійснити перехід економіки на військові рейки. Так, «військовий» ПДФО у місцевої влади забрали, але ресурс їхніх бюджетів  ще є. На нашу думку, одна громада має ремонтувати військову техніку, хтось має плести сітки, хтось – робити окопні РЕБи, ще хтось – FPV-дрони. Можливо, у громадах варто розвивати певний виробничий конвеєр і в нього вже й вкладати кошти?», – підкреслив Олександр Лабецький.

Учасники форуму погодились, що для того, аби Україні вистояти й перемогти у війні, слід шукати нових підходів як до залучення допомоги, так і до масштабування власних виробничих можливостей. У реалізації цього може допомогти, зокрема, додаткові надходження до державного бюджету від «військового» ПДФО. Так, у 2024 році держбюджет поповниться додатковими 96 млрд грн.

Втім через те, що податок із зарплат військовослужбовців забрали від місцевої влади, далеко не всі громади на Львівщині матимуть належний фінансовий ресурс на підтримку оборонно-військового виробництва. Не виключено, що деякі ОТГ навіть можуть стати дотаційними. Втім із навіть такої непростої ситуації є вихід.

«Ні для кого не секрет, що волонтери вже давно зробили невеликі виробництва, зокрема і дронів, зробили навчальні школи. І, звичайно, держава та місцеві громади мають це підтримувати. Питання полягає у коштах, виділених на це. Я не думаю, що всі громади Львівщини зможуть дозволити собі виділити 10% чи навіть менше відсотків із бюджету на таке. Скоріш за все, деякі громади стануть взагалі дотаційними після того, як у них забрали «військовий» ПДФО. Тому я б казала не узагальнювати всі громади і не зациклюватись на якихось міфічних цифрах.

Якщо Львів може дати більше, він має це зробити. Та громада, яка зараз втратила значну частину бюджетних надходжень, має зосередитись на залишках і перекинути їх на 2024 рік суто на військових. І так треба підходити до кожної конкретної громади, тоді і буде результат», – резюмувала Наталія Шелестак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОВА, з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *