ОСТАННІ НОВИНИ

«Військовий» ПДФО тепер ітиме в держбюджет України

Наталя Дуляба

|

Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон, згідно з яким до кінця війни ПДФО із зарплат військовослужбовців ітиме не до місцевих бюджетів, а державного бюджету. Про це повідомила голова бюджетного комітету у парламенті Роксолана Підласа.

Йдеться про законопроєкт №10037, його підтримали 253 нардепи. Головне нововведення – перенаправлення «військового» ПДФО до державного бюджету України, хоча раніше такі нарахування йшли до місцевих бюджетів.

«Військовий» ПДФО надходитиме до держбюджету з 1 жовтня 2023 року доти, допоки в Україні не припинять чи не скасують воєнний стан.

«З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн)», – зауважила Роксолана Підласа.

За її словами, «військовий» ПДФО розподілятимуть у таких пропорціях:

  • 45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
  • 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Тим часом 64% «звичайного» ПДФО залишаються в громадах, у 2024 році у них не вилучатимуть реверсну дотацію. Також із наступного року села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз це можуть робити тільки міські громади).

«Залишки на рахунках органів місцевого самоврядування можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. Ніякого будівництва», – наголосила Роксолана Підласа.

Крім того, ухвалений закон передбачає, що доходи Дорожнього фонду в 2024 році спрямують в загальний фонд державного бюджету і підуть на потреби оборони.

Додамо, що законопроєкт №10037 Верховна Рада зуміла ухвалити лише з другої спроби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *