ОСТАННІ НОВИНИ

Польські перевізники починають цілодобову блокаду пункту пропуску в Шегинях

Наталя Дуляба

|

Польські перевізники продовжують блокувати чотири пункти пропуску на кордоні з Україною, а з понеділка, 27 листопада, блокада пункту «Шегині – Медика» стане цілодобовою. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

За його словами, польські перевізники продовжують блокувати чотири пункти пропуску: «Ягодин – Дорогуськ», «Краківець – Корчова», «Рава-Руська – Гребенне» та «Шегині – Медика». Всі вони дозволяють перетин кордону вантажівкам вагою більше 7,5 тонн.

«Тобто та частина польських перевізників, яка блокує тут рух, чітко розуміла, що фактично рух для таких вантажівок буде максимально заблокований», – відзначив Андрій Демченко.

Станом на 26 листопада, за даними польських прикордонників, у черзі в бік України стояли близько 3500 вантажівок, найбільше – навпроти пунктів пропуску «Шегині» та «Рава-Руська».

Водночас дотепер польські перевізники блокували рух до пункту пропуску «Шегині – Гребенне» лише у денний час (з 09:00 до 20:00 за польським часом), а з 27 листопада блокада буде вже цілодобовою.

Передісторія

6 листопада польські перевізники почали блокувати проїзд вантажівок із українською продукцією через пункти пропуску  «Ягодин – Дорогуськ», «Краківець – Корчова», «Рава-Руська – Гребене». Із 23 листопада до цього списку додався й пункт пропуску «Шегині – Медика».

Причиною бунту поляків стала лібералізація міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС, тож вони висловили три головні свої вимоги.

Згодом стало відомо, що польські перевізники, не лише блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам не пропускають цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Мало того, організатор акції з блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною оголосив про намір продовжити протест до 1 лютого 2024 року.

Через таку поведінку польських перевізників Євросоюз може вдатись до каральних заходів щодо Польщі.

Від початку необґрунтованої акції протесту у чергах на кордоні померли вже двоє українських водіїв. Після смерті другого водія Україна звернулася до Польщі з офіційною нотою.

Зрештою Україна почала збирати дані для евакуації водіїв вантажівок, які застрягли на кордоні з Польщею. Вивозити будуть усіх, хто висловить таке бажання.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи події на польському кордоні, заявив, що полякам слід дати більше часу, згодом «усе потеплішає».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *