ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі спровокували 35-кілометрові черги для українських вантажівок на кордоні

Андрій Котенський

|

Не витримуючи конкуренції після часткової лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС польські перевізники вже четвертий день блокують перетин кордону для українських вантажівок які ввозять і вивозять продукцію з/до України, повідомляє Львівський портал.

Спершу поляки заблокували пункти пропуску: «Ягодин – Дорогуськ», «Краківець – Корчова», «Рава-Руська – Гребене», а вже на сьогодні спостерігаються значні черги на ПП «Шегині – Медика».

За даними RMF, на ранок 9 листопада в напрямку до України подекуди вишикувались 35-кілометрові черги вантажівок, адже перетин кордону до деяких пунктів пропуску блокується вже 4 день поспіль.

Польські протестувальники запевняють, що пропускають всі пасажирські автобуси, транспорт з продуктами, гуманітарною допомогою та пальним. Водночас усі інші вантажі пропускають лише по одній фурі на годину.

У МВС України повідомляють, що на українсько-польському кордоні продовжується ускладнення руху вантажівок.

Станом на 15.00 год:

У пункті пропуску «Краківці» сьогодні на в’їзд в Україну вже утворилася черга з 510 вантажівок. Польські прикордонники пропускають орієнтовно 1-2 автівки на годину.

У «Рава-Руській» ускладнено рух вантажівок у двох напрямках. Наразі тут накопичення 410 вантажівок.

У пункті пропуску «Ягодин» – черга з 810 транспортних засобів.

Українська сторона також підтверджує, що легковики, автобуси, транспорт з гуманітарною допомогою, паливом та небезпечним вантажем пропускають у звичайному режимі.

Цікаво, що в перші дні блокади кордону поляками навіть не було сформовано чітких вимог, сьогодні ж можна виокремити три пункти:

  • відновити видачу дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників (насправді українські водії досі оформлюють дозволи ЄКМТ, для перевезення на ринку ЄС).
  • заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом (аби польські підприємці монополізували ринок).
  • впровадити живу чергу на кордоні, або окремої колії для порожніх польських вантажівок у системі «еЧерга» (подекуди звучить вимога взагалі ліквідувати електронну чергу з української сторони).

Нагадаємо, польські перевізники заявляли, що планують розпочати двомісячний страйк на українському кордоні і перекрити усі в’їзди. Причиною вказують надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

6 листопада польські перевізники розпочали проведення акції щодо блокування проїзду вантажівок через польсько-український кордон.

Українські перевізники вже понад рік здійснюють перевезення в Європу на тих же умовах, що й польські – без дозволів на перевезення. Бо у червні 2022 року Європейський союз скасував необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх і транзитних перевезень в країни ЄС. Ця угода чинна на час російсько-української війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *