ОСТАННІ НОВИНИ

Після смерті другого водія на кордоні Україна звернулася до Польщі з нотою

Андрій Котенський

|

Через смерть другого українського водія вантажівки, який перебував у черзі, спричиненій необґрунтованим страйком польських перевізників перед пунктом пропуску Корчова, Посольство України звернулося з офіційною нотою до Міністерства закордонних справ Польщі, вимагаючи розблокувати рух вантажних транспортних засобів. Про це повідомив посол України в Польщі Василь Зварич.

За його словами, відповідні сигнали доведені також до Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі.

Посол також переконаний, що обмеження вантажного руху польськими протестувальниками створює загрозу життю та здоров’ю людей, спричиняє значну загрозу безпеці та порядку руху на дорогах загального користування, а відтак, відповідно до норм Закону Республіки Польща «Про зібрання», дає прямі підстави до розпуску страйку представником органу місцевого самоврядування, який видав дозвіл на його проведення.

«Ми закликаємо польську владу до рішучих дій з розблокування руху і не допущення, щоб українські, польські та іноземні водії вантажного автотранспорту простоювали в багатокілометрових чергах без належних для цього умов – ставали заручниками дій організаторів протесту», – повідомив Василь Зварич.

Водночас посол переконаний, що кожен має право на протест і відстоювання своєї позиції, але не в такій формі, що у чергах гинуть люди.

«Обрана цього разу форма, час і тривалість зібрання, в складних погодних умовах, створює реальну загрозу життю і здоров’ю, а також безпеці людей. Саме тому вкрай важливо зберегти людські життя, припинити блокування руху автотранспортних засобів та дати водіям можливість безперешкодно повернутися додому», – переконаний він.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники почали блокувати проїзд вантажівок із українською продукцією через кордон. Зокрема заблокованими виявились ПП  «Ягодин – Дорогуськ», «Краківець – Корчова», «Рава-Руська – Гребене». Причиною бунту поляків стала лібералізація міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Дещо згодом вони висловили три головні свої вимоги.

Згодом стало відомо, що польські перевізники, не лише блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам не пропускають цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Мало того, організатор акції з блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною оголосив про намір продовжити протест до 1 лютого 2024 року.

Від початку необґрунтованої акції протесту у чергах на кордоні померли вже двоє українських водіїв.

23 листопада польські перевізники заблокували пункт пропуску «Шегині – Медика».

Через таку поведінку Євросоюз може вдатись до каральних заходів щодо Польщі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *