ОСТАННІ НОВИНИ

«Світ має об’єднатись»: Зеленський подякував державам, які визнали Голодомор геноцидом

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський назвав терором те, що росіяни запустили рекордну кількість «Шахедів»саме вночі на день памʼяті жертв Голодомору, а також записав відеозвернення до українців. Про це йдеться в соцмережах президента.

«Більше 70 «шахедів» у ніч на день памʼяті жертв Голодомору-геноциду. Свідомий терор. Саме в цей час. Керівництво Росії гордиться тим, що може вбивати. Наші воїни збили більшість дронів. На жаль, не всі. Але працюємо далі, щоб посилити нашу ППО та збивати більше. І працюємо далі, щоб обʼєднати світ у захисті від російського терору. Держава-терорист повинна програти і відповідати за скоєне», – заявив Зеленський.

Президент також звернувся до українців у День памʼяті жертв Голодомору та  подякував всім державам, які визнали Голодомор злочином проти людей, проти України.

Нас прагнули упокорити, замордувати, винищити. Не змогли. Від нас хотіли приховати правду й замовчати страшні злочини. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли. І сьогодні з глибоким сумом і повагою ми вшановуємо пам’ять про мільйони наших людей – мільйони жертв голодоморів. Трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо – так тихо, що це має чути весь світ. Так звучить український біль.

Світ має об’єднатись і засудити злочини минулого. Світ має об’єднатись і зупинити злочини сьогодення. Зло не було зупинене, не було спокуте. Зараз ми його зупиняємо. Україна вистоїть. Україна не згасне. Україна збереже себе і правду», – додав він.

Нагадаємо, Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу визнав Європарламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

Навесні 2022-го відповідне рішення ухвалив парламент Чехії, а наприкінці листопада – ще й парламент Румунії. Згодом такий крок зробили також Ірландія й Німеччина.

У травні 2023 року парламент Словеніїтакож ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. Згодом приєдналася й Велика Британія, Люксембург, Словаччина, Хорватія, Нідерланди, а також Італія.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *