ОСТАННІ НОВИНИ

ПАРЄ визнала Голодомор геноцидом українців

Наталя Дуляба

|

Парламентська асамблея Ради Європи визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Я вдячний ПАРЄ за визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті жертв Голодомору надсилає чіткий сигнал: справедливе покарання за всі минулі та нинішні злочини Москви неминуче», – відзначив глава держави.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба додав, що відповідну резолюцію ПАРЄ ухвалила 73 голосами за і лише одним проти.

«Важливо, що ПАРЄ також закликала всі парламенти держав-членів Ради Європи та інші парламенти наслідувати цей приклад. Це правильно з морального, історичного і політичного боку», – підкреслив глава МЗС.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу визнав і Європарламент.

Навесні 2022-го відповідне рішення ухвалив парламент Чехії, а наприкінці листопада – ще й парламент Румунії. Згодом такий крок зробили також Ірландія й Німеччина.

У травні 2023 року парламент Словенії також ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. Згодом приєдналася й Велика Британія, Люксембург, Словаччина, Хорватія, Нідерланди, а також Італія.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *