ОСТАННІ НОВИНИ

Британія визнала Голодомор геноцидом українців

Анастасія Диняк

|

У четвер, 25 травня, нижня палата парламенту Великої Британії – Палата громад – одноголосно ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932-1933 року геноцидом українського народу. Про це пише Українська правда.

Так, відповідну резолюцію в Палаті громад представляла депутатка Консервативної партії Полін Летхем. Вона наголосила, що голод в Україні на початку 1930-х років був штучним, спричиненим примусовим відбиранням урожаїв в українських селян.

Летхем провела паралелі з сьогоденням, коли РФ викрадає українське зерно на окупованих українських територіях.

«Саме тому ми повинні запевнити українську владу та міжнародний правопорядок, що Велика Британія – принаймні британський парламент – не ігноруватиме воєнні злочини й злочини проти людяності», – заявила Летхем

Інші депутати, які виступали на підтримку рішення, називали необхідність визнання Голодомору геноцидом виявом солідарності з українським народом і сигналом, що голод не можна використовувати як засіб ведення війни.

Як повідомляв Львівський портал, загалом Голодомор геноцидом українського народу вже визнали парламенти більше 20 країн світу, зокрема і в Європі. У березні також це зробили Палата представників Бельгії, нижня палата бельгійського парламенту, і парламент Ісландії.

Наприкінці 2022 року Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу визнав і Європарламент.

Навесні 2022-го відповідне рішення ухвалив парламент Чехії, а наприкінці листопада – ще й парламент Румунії. Згодом такий крок зробили також Ірландія й Німеччина.

У травні 2023 року парламент Словенії також ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *