Італія визнала Голодомор геноцидом українців

Анастасія Диняк

|

Італійський Сенат проголосував за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це повідомили на сайті Сенату.

Так, резолюцію про визнання Голодомору геноцидом підтримали 130 членів Сенату, чотири члени утримались від голосування, проти не висловився жоден.

У резолюції йдеться, що у 1932-1933 роках СРСР на чолі зі Сталіним «навмисно спровокував голод, який спричинив мільйони смертей, переважно селян та дрібних землевласників», серед населення України.

«Пам’ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення сьогодні у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність», – зазначається в документі.

Відтак, резолюція зобов’язує Сенат Італії визнати Голодомор геноцидом з ухваленням будь-якої подальшої ініціативи за погодженням із Палатою депутатів, урядом, європейськими та міжнародними інституціями.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу визнав і Європарламент.

Навесні 2022-го відповідне рішення ухвалив парламент Чехії, а наприкінці листопада – ще й парламент Румунії. Згодом такий крок зробили також Ірландія й Німеччина.

У травні 2023 року парламент Словеніїтакож ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. Згодом приєдналася й Велика Британія, Люксембург, Словаччина, Хорватія та Нідерланди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *