ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській ОВА не знають, скільки чоловіків виїхали за кордон через «Шлях»

Наталя Дуляба

|

У Львівській ОВА, яка вносить чоловіків призовного віку до системи «Шлях» для тимчасового виїзду за кордон, кажуть, що не знають загальної кількості осіб, які покинули Україну, бо остаточне рішення приймають прикордонники. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі обласної адміністрації.

«В зону відповідальності обласних адміністрації входить внесення відповідних осіб в систему “Шлях” після того, як вони подали пакет необхідних документів. Далі повноваження переходять до Державної прикордонної служби. При цьому Львівська ОВА не володіє інформацією про кількість людей, які упродовж повномасштабної війни виїхали за кордон, скориставшись системою “Шлях”», – сказав комендант Львівщини Тарас Грень.

Посадовці кажуть, що внесення імені чоловіка призовного віку у систему «Шлях» ще не означає сам виїзд з України. Кінцеве рішення щодо конкретного водія ухвалюють прикордонники після перевірки всіх необхідних документів.

«Упродовж трьох тижнів листопада через систему «Шлях» кордон перетнула 21 тисяча людей. Майже 400 особам відмовили у такій процедурі, адже вони не підтвердили мету свого виїзду. Наприклад, у жовтні за кордон за системою виїхали 30 тисяч людей на противагу 700, яким відмовили. Основне навантаження лягло на пункти пропуску “Шегині”, “Рава-Руська”, “Краківець”, “Смільниця” та “Грушів”», – зазначив начальник штабу з відділу організації прикордонного контролю 7 Карпатського прикордонного загону Іван Баран.

За 21 місяць повномасштабної війни Львівська ОВА розглянула близько 5500 заяв від організацій на включення до системи «Шлях» на від 48 тисяч фізичних осіб. Середній показник звернень, які схвалили за 2023 рік, складає 45%.

При цьому станом ні кінець листопада термін перебування за межами України перевищено у 3,4 % випадків від загальної кількості осіб, включених у систему «Шлях» у 2023 році.

Зазначимо, що під час воєнного стану військовозобов’язані громадяни України віком від 18 до 60 років не мають права виїжджати за кордон. Але ця норма стала на заваді масштабному волонтерському руху, який виник із початком вторгнення Росії. Аби чоловіки призовного віку могли привозити гуманітарну допомогу, й власне створили систему «Шлях».

Заяви для виїзду за кордон розглядають обласні військові адміністрації. Дозвіл надають від 30 до 90 днів, відлік часу починається з моменту перетину державного кордону України.

Незважаючи на те, що для подачі таких заявок необхідно зібрати цілий пакет документів, який підтверджує виїзд особи для привезення гуманітарного вантажу, система «Шлях» стала об’єктом для корупційних механізмів, про що свідчать численні журналістські розслідування та відкриті кримінальні справи.

За офіційними даними протягом 2022 року у систему «Шлях» загалом внесли 96 442 чоловіків призовного віку. Вони отримали дозвіл на виїзд із обов’язковою умовою повернутися, але 9373 особи (11%) так і не повернулися в Україну.

Зважаючи на популярність системи «Шлях» серед чоловіків-ухилянтів, влітку цьогоріч Державна прикордонна служба заявила, що посилює відповідний контроль.

Щодо Львівщини, то відомо про 2 248 чоловіків, які виїхали за кордон за погодженням Львівської ОВА і не повернулись назад. Також журналісти оприлюднили список організацій, які забезпечили найбільше ухилянтів дозволами на виїзд за кордон через систему «Шлях».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *