ОСТАННІ НОВИНИ

Ідентифіковано понад 2 тисячі чоловіків, що втекли завдяки системі «Шлях»

Маркіян Рой

|

Журналісти ідентифікували 2 248 чоловіків, які під час повномасштабної війни виїхали за кордон через систему «Шлях» (за дозволами ЛОВА), та не повернулися. До втечі чоловіків призовного віку виявились причетними 372 громадські організації і благодійні фонди, повідомляє NGL.media.

Розслідувачі протягом кількох місяців досліджували систему «Шлях», яка призначена для водіїв-далекобійників і змогли ідентифікувати 2248 чоловіків, які втекли з країни. При цьому вони зауважують, що така «послуга» на чорному ринку коштує 3000-5000 доларів з особи, тож мова про десятки мільйонів доларів.

Журналісти відмовились від публікації прізвищ ухилянтів, натомість вирішили зосередитись на дослідженні громадських і благодійних організацій, які свідомо чи несвідомо сприяли їм, подаючи відповідні клопотання у ЛОВА.

Як виявилось, найбільше дозволів через систему «Шлях» отримали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у Миколаєві Львівської області – місцевий осередок всеукраїнського товариства «Просвіта» і ГО «Театр Хліб». Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків.

«Листи до Львівської ОВА від імені миколаївської «Просвіти» писала  34-річна  голова організації Наталія Муха, яка також керує миколаївським театром «Хліб». А від ГО «Театр Хліб» писав її 22-річний керівник Роман Збудовський. І Муха, і Збудовський ігнорували дзвінки і повідомлення у месенджерах з проханнями прокоментувати виявлені цифри», – йдеться в розслідуванні.

Журналісти припускають, що частина втікачів могли вчинити так самовільно, без відома керівництва організацій. Водночас, зауважують, що наполегливе уникання пояснень наштовхує на думку, що їм є що приховувати.

Також серед інших організацій, які допомагали чоловікам виїжджати за кордон, – «Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір» та «Відродження нашої України». За підрахунками журналістів від цих організацій виїхало і не повернулось понад 100 чоловік.

Раніше керівник «Комісії із боротьби з корупцією в м. Самбір» Микола Стародуб розповідав, що його «попросили поставити печатку, то й поставив, бо думав, то «волонтерку» треба привезти». А керівник «Відродження нашої України» Анатолій Донець дозволив використати свою організацію в обмін на те, щоб його самого вивезли за кордон.

Після публікації поперднього розслідування NGL.media діяльність обох організацій почали вивчати у кримінальному розслідуванні. Наразі суд розглядає обвинувальні акти за результатами розслідування Любомира Процюка і Михайла Василика, а також Андрія Шпака, якого обвинувачують не тільки в незаконному переправленні людей за кордон, а й за ст. 358 КК (підробка документів).

Через «Благодійний фонд Степана Бандери» виїхали і не повернулись майже 40 чоловіків. На зверненнях до ЛОВА від цього БФ вказували номер телефону Анатолія Донця. Сам він стверджує, що вперше чує про організацію і ніяких звернень від неї не надсилав.

Також у список видання потрапила група пов’язаних волонтерських організацій: «Чистий Київ», «Байрактар», «Наші добрі справи», «Українська гільдія активістів», «Небайдужі громадяни», «Український джавелін», «Громадська екологічна ініціатива», «Українські котики».

За підрахунками NGL.media, від цієї групи виїхали і не повернулися також понад 200 чоловіків призовного віку.

Також до ТОПу потрапила і низка раніше невідомих організацій: фонди «Легіон Січових Стрільців» та «Промінь нашої надії». Через які виїхало майже 150 чоловіків.

Не вдалося сконтактуватись і з керівництвом фондів «Сприяння та допомоги» (43 «неповерненці»), «Збройні волонтери України» (32), «Код-Паляниця» і «Козацький гарт» (по 29 втікачів).

А от з фондом «Рідна ненька» (23 чоловіки) таки вдалося поговорити. Його колишній керівник Павло Тузяк заявив, що таких прізвищ вони взагалі не подавали в списках на внесення до системи «Шлях».

Через запит до ЛОВА ми отримали копії звернень «Рідна ненька» – на частині документів вказане ім’я Павла Тузяка. Коли ми показали йому ці звернення йому, то він заявив, що «то не наші підписи і не наші печатки». Втім, Тузяк не захотів поділитись фото справжньої печатки і підписів, стверджуючи, що зробить це «хіба на ухвалу суду». Тому факт підробки мали б підтвердити чи спростувати правоохоронні органи.

Є в переліку і досить відомі організації – наприклад, «Фонд допомоги «Рух у майбутнє», пов’язаний з відомим львівським бізнесменом Григорієм Козловським. Журналісти з’ясували прізвища 23 чоловіків, які виїхали від цієї організації і не повернулися.

«Через наш фонд ми їх не подавали. Ми проаналізували всі клопотання. [Впізнали] тільки 7 осіб, які є в списку», – стверджує Олег Шпур, але надіслав нам прізвища лише шести осіб. Також додав, що один із чоловіків з нашого списку виїхав з паспортом Великобританії, а решта повернулись.

Журналісти перевірило цих шість людей. Один із них виїхав з іноземним паспортом, а ще один – супроводжуючи дитину з інвалідністю. Ще один чоловік повернувся вже після розмови журналістів з фондом – у липні. Повернення ще трьох людей не було підтверджено. Один з них кинув слухавку, як тільки почув суть питання. Телефони інших знайти не вдалося, тож журналісти попросили Шпура поділитись контактами, але так і не отримали їх.

Керівники деяких організацій звернулись у поліцію, виявили серед звернень нібито від своїх ГО перелік прізвищ, яких вони не подавали. До прикладу заяву до поліції уже написала Уляна Флишко, керівниця фонду «Здійснити мрію». Ми виявили 39 чоловіків, які виїхали через клопотання від цієї організації. Керівниця фонду стверджує, що надсилала листи до ЛОВА лише на десятьох з них, але тривалий час доступ до печатки організації мали кілька людей.

А деякі керівники перестали відповідати на дзвінки та запити після того, як журналісти надіслали їм списки їхніх чоловіків утікачів .Зокрема, не допомогла у розслідуванні і керівниця фонду «Світ любові» Ірина Єрмоленко. При першій розмові вона сказала, що знає про неповернення хіба трьох людей, двоє з яких лікуються за кордоном, тому інформація про 40 людей її здивувала. Після того, як ми вислали їй список чоловіків, вона на зв’язок не вийшла. Так само, як і керівник фонду «Спорт нації» Олександр Павелець, який після отримання списку перестав відповідати на дзвінки та повідомлення.

Після регулярних скандалів через зловживання системою «Шлях» для виїзду ухилянтів уряд вирішив запровадити зміни до законодавства, напрацьовані з урахуванням думок обласних військових адміністрацій. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач каже, що Львівська ОВА була активним учасником процесу і запровадила додаткові вимоги до заявників ще раніше.

Наразі військові адміністрації та Мінінфраструктури не мають доступу до бази прикордонників і, відповідно, не знають про тих, хто виїхав і не повернувся. Єдина публічна інформація з цього питання – це інформація тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, у якій вказано, що станом на кінець квітня через «Шлях» виїхали і не повернулися майже 19 тис. чоловіків призовного віку.

Офіційного «чорного списку» недобросовісних фондів та громадських організацій нема. Єдине відомо, що міністерство заблокувало доступ для 10 перевізників.

Наразі для чоловіків, які використали систему «Шлях» для втечі з країни, нема ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності.

Також стало відомо, що 34-річна Наталія Муха, яка причетна до втечі через систему «Шлях» майже 200 чоловіків призовного віку, виявилась близькою до родини голови ЛОВА Максима Козицького.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *