ОСТАННІ НОВИНИ

Нідерланди спрямували до Румунії п’ять F-16 для навчання українських пілотів

Маркіян Рой

|

В Міноборони Нідерландів заявили, що п’ять нідерландських винищувачів F-16 зараз перебувають на шляху до Європейського навчального центру F-16 (EFTC) в Румунії. про це йдеться у повідомленні оборонного відомства Нідерландів, пише Європейська правда.

Літаки призначені для підготовки румунських та українських пілотів.

Нідерланди виступили з ініціативою створення EFTC і надають для нього від 12 до 18 літаків F-16. Винищувачі залишаються власністю Нідерландів.

У Міноборони нагадали, що разом з Данією та за підтримки США Нідерланди відповідають за координацію європейських зусиль з надання Україні винищувачів F-16.

Раніше було оголошено, що компанія Lockheed Martin забезпечить підготовку і технічне обслуговування літаків.

«Навчальний центр в Румунії спочатку використовує літак для підвищення кваліфікації найнятих інструкторів F-16. Після цього розпочнеться підготовка пілотів. Польоти здійснюються лише в повітряному просторі НАТО», – йдеться у повідомленні.

Незабаром відбудеться урочисте відкриття навчального центру, анонсували в Міноборони Нідерландів.

Як повідомляв Львівський портал, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Потім про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Згодом таке рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, певну кількість своїх F-16 вона планує передати у 2025 році.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *