ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові з жовтня на ще чотирьох автобусних маршрутах запрацює система безготівкової оплати

Маркіян Рой

|

З вівторка, 3 жовтня, безготівкова оплата стане доступною на маршрутах №11, №58 та №59. А з п’ятниці, 6 жовтня, – і на маршруті №61. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

«Перші три маршрути обслуговують приватні перевізники. На цих лініях працюють автобуси малої вмістимості. А маршрут №61 обслуговує наше комунальне АТП-1, тут курсують великі низькопідлогові автобуси. Загалом, на кінець наступного тижня в нас буде вже 10 маршрутів, де діятиме безготівкова оплата проїзду в межах впровадження е-квитка. Поступово нарощуємо обсяги, аби охопити безготівковковою оплатою усю міську транспортну мережу», –  зазначив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Також з впровадженням безготівкової оплати, на цих маршрутах будуть працювати контролери.

Наразі безготівкова оплата діє на маршрутах №1А, 3А, 5А, 10, 39 та 62.

Відтак, пасажирам нагадують:

  • при звичній сплаті проїзду готівковкою у водія – обов’язково треба отримати разовий паперовий квиток, який дійсний лише у межах кінцевих зупинок маршруту. Він автоматично валідується у системі при видачі, його необхідно зберігати до кінця поїздки та надати  контролеру для перевірки;
  • при оплаті проїзду безконтактною банківською карткою з чипом або іншими пристроями з підтримкою NFC – слід орієнтуватися лише на зелену відмітку на валідаторі й одинарний звуковий сигнал. Списання коштів з рахунку відбудеться пізніше. Валідацію проїзду перевіряє контролер, для цього пасажирам потрібно прикласти до його терміналу банківську картку чи пристрій, яким здійснювали оплату проїзду;
  • при валідації пільгової ЛеоКарт – треба дочекатися зеленої відмітки на валідаторі й одинарного звукового сигналу.

Наприкінці 2019 року у тендері ЄБРР на розробку сервісу е-квитка у Львові переміг консорціум компаній Mikroelektronika (Чехія) та SoftServe (львівська ІТ-компанія). За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Львівський електронний квиток має назву «Леокарт» і він зупинився на початку 2022 року, коли пільгові картки частково запрацювали для пільговиків. Хоча в мерії спочатку обіцяли, що вся система запрацює восени 2021 року, згодом ця дата вкотре змістилась на січень 2022-го.

Нещодавно у міськраді Львова заявили, що процес гальмує чеська Mikroelektronika, працівники якої виїхали з України через повномасштабну війну, а також львівська ІТ-компанія «Аствел Софт», що забезпечує взаємодію усіх учасників процесу.

Зі свого боку чеський підрядник стверджує, що свою роботу завершить до липня 2023 року, а «Аствел Софт» навпаки звинувачує у саботажі мерію, зокрема ЛКП «Львівавтодор».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *