ОСТАННІ НОВИНИ

Львів співфінансуватиме ремонт балконів і ліфтів у житлових будинках

Наталя Дуляба

|

Частину коштів, необхідних на капремонт зношених ліфтів та реставрацію аварійних балконів у житлових багатоповерхівках у Львові, виділятимуть із міського бюджету, решту доплачуватимуть самі мешканці. Відповідну ухвалу 23 серпня прийняла сесія Львівської міськради.

Міську програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків, будинків ЖБК у проведенні невідкладного ремонту, капремонту, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна продовжили до 2025 року.

Крім того, співфінансування програми розширили також і на реставрацію балконів у будинках, які не є пам’ятками архітектури, та на капремонт ліфтів у багатоповерхівках.

Всі ремонтні роботи у житлових будинках Львова відбуватимуться за умови співфінансування:

  • балкони: до 80% оплачує місто, інші 20% – мешканці;
  • ліфти: якщо сплив 25-річний термін експлуатації, то місто покриває до 90% робіт; якщо ліфт потребує капремонту через зношеність, то з бюджету дадуть до 50% вартості, але не більше 150 тисяч грн;
  • ремонт даху: у будинках до трьох поверхів місто оплачує до 80% вартості робіт; у будинках на чотири-п’ять поверхів – до 75% вартості; у будинках, які мають більше п’яти поверхів до – 60% вартості.

Капітальний ремонт житлових будинків, визнаних аварійними, повністю оплачують бюджетними коштами. А відновлення частин будинків, які потребують невідкладного ремонту, місто фінансує на 80%.

Окремо у програмі співфінансування виділені житлові будинки, які є пам’ятками архітектури. На реставрацію фасадів, сходових кліток Львів виділяє до 70%, але не більше 500 тисяч грн. Крім того, на умовах співфінансування мешканці львівських кам’яниць можуть відреставрувати вікна і вхідні брами, окремо діє програма для історичних балконів.

Зазначимо, цьогоріч у квітні у ліфті вул. Мазепи, 13-А загинула місцева мешканка, обставини смерті досі до кінця незрозумілі, втім тоді у мерії запевняли, що кабіна не зривалась. Невдовзі після трагедії у міськраді визнали, що більшість ліфтів у Львові вичерпала свій ресурс, однак де знайти кошти на тотальну заміну, не знають.

«Безперечно, ліфти – це проблема. Роблячи власним коштом модернізацію і повну заміну, ми зробимо цього року 8 ліфтів, а інші тисячі так і будуть стояти. Саме під цю програму співфінансування з мешканцями треба виділяти більше грошей, щоб оперативно і швидше ремонтували ліфти», – сказала на сесії 23 серпня заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк.

Із балконами у Львові ситуація теж не краща. Із будинків у центрі міста нерідко обвалюються частини з фасадів і падають пішоходам на голови. Чимало таких випадків було у 2019 році, через що львів’яни активно скаржились. Реагуючи на це, у мерії тоді вирішили перевірити на аварійність фасади старовинних будівель, що розташовані в історичному ареалі міста.

Вже цьогоріч 13 серпня у будинку на вул. Під Дубом, 2 із четвертого поверху обвалився балкон. На ньому в цей момент перебував 43-річний власник квартири. Чоловіка госпіталізували у стані найважчої коми, але попри всі зусилля медиків він помер.

Перед цим 31 липня ще один балкон обвалився у житловому будинку неподалік на вул. Джерельній, 43. Тоді обійшлося без постраждалих.

Після цих випадків Львівська міська рада розпочала перевірку всіх балконів у місті. Її мають завершити до середини жовтня.

За даними мерії, у Львові є 380 тисяч балконів, 372 тисячі з яких є у приватній власності. Не кожен готовий і може власним коштом проводити реставрацію, тому місто вирішило фінансувати бодай частину таких робіт.

При цьому міський голова Андрій Садовий визнав, що балкони, особливо в історичній частині міста, є у вкрай занедбаному стані й потребують ремонту. Однак на це потрібно «багато коштів», які знайти у бюджеті під час повномасштабної війни буде непросто.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *