ОСТАННІ НОВИНИ

Це дуже непросте моральне рішення, – Садовий про ремонти балконів у Львові

Наталя Дуляба

|

Міський голова Львова Андрій Садовий визнав, що балкони, особливо в історичній частині міста, є у вкрай занедбаному стані й потребують ремонту. Однак на це потрібно «багато коштів», які знайти у бюджеті під час повномасштабної війни буде непросто. Про це він сказав 23 серпня під час засідання сесії Львівської міськради.

Депутати піднімали питання старих балконів й необхідності їх ремонтувати, аби вони не падали людям на голови. При цьому обранці громади наполягали обстежити балкони не лише в центрі Львова й у будинках-пам’ятках архітектури, а по всьому місту. І всі споруди, які є в аварійному стані, включити до міської програми співфінансування.

Зі свого боку мер погодився, що балкони у Львові є справді у «жахливому стані». Втім він запевнив, що віповідні перевірки у кожному районі вже розпочали, а міську програму співфінансування реставрації балконів, яка досі діє лише для історичного середовища, розширять на все місто. Таким чином 80% вартості оплачуватимуть із бюджету, решту – власники.

При цьому Андрій Садовий вже заявив, що відновлення аварійних балконів потребуватиме значного фінансування, яке під час війни знайти буде непросто.

«У Львові є 380 тисяч балконів. Якщо останніми місяцями ми мали аварійну ситуацію з двома балконами, то ви собі можете уявити, що нас чекає? Щоб робити будь-яку реконструкцію, треба мати технічну документацію, також її потрібно затвердити. Наступний крок – фінанси. Так, ми починаємо цей процес, але грошей (у бюджеті на 2024 рік, – ред.) треба буде дуже-дуже багато. І може виникнути питання: краще давайте зараз дрон купимо. І не один, не тисячу, а десять чи сто тисяч дронів. А коли балкон падає людині на голову і вбиває її, як останнього разу, що нам з тим робити? Це дуже непрості моральні рішення… Титанічна праця нас чекає, шановні колеги», – сказав міський голова.

Водночас він наголосив на важливості вести роз’яснювальну роботу з львів’янами й закликав депутатів долучитися до неї.

«Важливо вести й роз’яснювальну роботу, бо люди, приватизувавши помешкання, автоматично отримали й балкон, користуються ним. Але чомусь вважають, що фінансувати ремонт має хтось інший», – додав Садовий.

Нагадаємо, ввечері 13 серпня у будинку на вул. Під Дубом, 2 із четвертого поверху обвалився балкон. На ньому в цей момент перебував 43-річний власник квартири.

Чоловіка госпіталізували у стані найважчої коми, але попри всі зусилля медиків він помер.

Перед цим 31 липня ще один балкон обвалився у житловому будинку неподалік на вул. Джерельній, 43. Тоді обійшлося без постраждалих.

Реагуючи на ці випадки, Львівська міська рада розпочала перевірку всіх балконів у місті. Її мають завершити до середини жовтня.

За даними мерії, у Львові є 380 тисяч балконів, 372 тисячі з яких є у приватній власності. Не кожен готовий і може власним коштом проводити реставрацію, тому місто планує дофінансовувати такі роботи.

Додамо, що з 2008 року у Львові діє програма співфінансування реставрації балконів, але лише у будинках-пам’ятках, розташованих в історичній частині міста. Мешканці сплачують лише 10 тисяч грн, решту докладає місто, хоча іноді відновлення балкона може варіюватись від 100 тисяч грн до 1 млн грн. Протягом 14 останніх років таким чином у Львові від реставрували 246 аварійних балконів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *