ОСТАННІ НОВИНИ

У Садового не знають, як навести лад зі старими ліфтами

Наталя Дуляба

|

Більшість ліфтів у багатоповерхівках Львова технічно вичерпала свої ресурси і потребує заміни або капітального ремонту. Однак у мерії не знають, як знайти на це гроші. Про це повідомляє Львівський портал.

Під час сесії Львівської міськради 27 квітня депутати підняли питання справності ліфтів у житлових багатоповерхових будинках, зважаючи на трагедію, яка сталась на початку квітня на вул. Мазепи, 13-А. Тоді у ліфті загинула місцева мешканка, обставини смерті досі до кінця незрозумілі, втім у мерії запевняли, що кабіна не зривалась.

«Ця трагедія – результат недопрацювання виконавчих органів міської влади. Мало говорити про безпеку мешканців багатоповерхівок чи про притягнення до відповідальності винних осіб. Цю людину вже ніхто не поверне. Очевидно, що ця проблема є загальноміською і потребує вирішення вже давно. Для цього у нас діє спеціальна програма, але проблема не вирішується. Ба більше, бездіяльність із нашого боку та з боку міської ради призвела до трагічного випадку і смерті людини», – сказав депутат Петро Адамик.

За його словами, лише з 2015 року депутати надіслали зо три десятки запитів, більшість із яких стосувалась саме несправності ліфтів у низці житлових багатоповерхівок. Тому він закликав провести повну інвентаризацію ліфтів у Львові і визначити, скільки з них потребують модернізації та капітального ремонту.

Зі свого боку міський голова Андрій Садовий погодився, що ця пропозиція є важливою і доречною. Але разом із тим він відзначив, що не знає, як вирішити проблему з ліфтами у Львові, оскільки на це немає грошей.

«Я думаю, що проблема дуже проста: важко купувати ліфти, коли ми не передбачаємо на це грошей у бюджеті. Теоретично можна, але я не знаю як, бо без грошей жодна фірма нам ліфти не дає. Але коли ми переглядаємо бюджет, зробити ухил щодо ліфтів, я вважаю, потрібно. Це є питанням безпеки», – відреагував мер.

Заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк повідомила, що в бюджеті-2023 передбачено 13,4 млн грн на програму модернізації і капітального ремонту ліфтів (90% вартості оплачує місто, 10% – самі мешканці). Однак за ці гроші, за її словами, реально відновити можна близько десятка ліфтів, тоді як ремонту потребують сотні.

«Більшість ліфтів у нас справді вже вичерпала свій ресурс», – констатувала Ірина Маруняк.

Зрештою на сесії домовились, що на найближчому пленарному засіданні Львівської міськради департамент ЖКГ прозвітує про хід виконання програми модернізації і капремонту ліфтів протягом 2017-2022 років та витрачені на неї кошти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *