ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський зустрівся в Афінах із президенткою Єврокомісії

Наталя Дуляба

|

Під час робочої поїздки в Афіни (Греція) президент України Володимир Зеленський 22 серпня зустрівся із главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Сторони говорили про експорт агропродукції, виконання Україною рекомендацій задля відкриття переговорів щодо вступу в ЄС. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Глава держави подякував Урсулі фон дер Ляєн за зусилля, спрямовані на нормалізацію експорту й транзиту української аграрної продукції.

«Важливо відновити повноцінну безмитну торгівлю між Україною та ЄС і забезпечити вільний доступ українського агроекспорту на всю територію єдиного ринку Євросоюзу. Очікую, що 15 вересня будь-які обмеження на українську агропродукцію в ЄС будуть зняті», – наголосив він.

Сторони докладно обговорили й альтернативні маршрути для «зернового коридору» після заблокування Росією Чорноморської ініціативи. Особливу увагу зосередили на безпекових та фінансових аспектах, страхуванні кораблів.

Володимир Зеленський також висловив вдячність за черговий транш допомоги від ЄС розміром 1,5 млрд євро.

Крім того, на зустрічі сторони обговорили виконання Україною семи рекомендацій Європейської комісії, необхідних для ї європейської інтеграції.

«Націлені на досягнення максимального результату у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Очікуємо на позитивну оцінку у звіті в межах пакету розширення у жовтні та рішення держав – членів ЄС щодо початку у 2023 році переговорів України про членство у Євросоюзі», – сказав президент України.

Нагадаємо, Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна має виконати сім умов.

Станом на червень 2023-го у ЄС кажуть, що виконано вже дві умови, вони пов’язані зі судовою реформою та законом про медіа.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль говорить, що уряд розраховує провести переговори про вступ та підписати угоду про членство в ЄС протягом двох років, тобто до 2025 року. Тим часом у Єврокомісії говорять, що Україна не стане членом Євросоюзу, допоки йде війна.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зі свого боку неодноразово наголошувала, що Україна стане членом ЄС, але про те, коли б приблизно це могло статись, жодних припущень не висловлювала. У липні вона сказала, що її вражають темпи просування України на шляху до Євросоюзу. За словами фон дер Ляєн, якщо оперативність введення реформ збережеться, то Україна швидко зможе стати частиною ЄС.

Президент Володимир Зеленський хоче, аби переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочались ще у 2023 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *