ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон про відбір суддів Конституційного Суду

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський підписав закон про відбір суддів Конституційного Суду, ухвалення якого є однією з вимог Єврокомісії на шляху України до Європейського Союзу. Про це повідомив глава держави у своєму зверненні 17 серпня.

«Підписав один із ключових законів, які Україні необхідні для відкриття переговорів із Євросоюзом про вступ нашої держави. Відкриття переговорів уже цього року. Закон, який гарантує прозорий, професійний і доброчесний відбір суддів Конституційного Суду. Наша держава ще на крок ближча до вступу у Євросоюз», – сказав Володимир Зеленський.

Зазначимо, що йдеться про законопроєкт №9322, який у Верховна Рада у другому читанні ухвалила 27 липня. Він передбачає зміну процедури відбору суддів Конституційного Суду, саме це було однією з вимог Єврокомісії задля інтеграції України у ЄС.

Напередодні ухвалення законопроєкту у першому читанні свої висновки надала Венеційська комісія. Вона висловила жаль, що її порада щодо включення сьомого міжнародного члена до складу Дорадчої групи експертів не було виконано. Втім «Венеційка» відзначила «значні покращення», запропоновані у відповідь на її ключові рекомендації.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року Верховна Рада вже ухвалила закон про вдосконалення процедури відбору суддів КСУ (№7662), однак він суперечив тим рекомендаціям, які надала Венеційська комісія. На це відреагували у Єврокомісії і наголосили, що сподіваються, що Україна дослухається до «Венеційки» й доопрацює цей законодавчий акт.

Що казала Венеційська комісія про закон щодо відбору суддів КСУ

Венеційська комісія підтримала ту редакцію закону про відбір суддів КСУ, за яку виступили громадські експерти у сфері судової реформи.

На думку «Венеційки», у Дорадчу групу експертів, яка перевірятиме кандидатів у судді КСУ, необхідно включити ще одного, сьомого, члена з-поміж міжнародних експертів. Саме він дозволить нівелювати політичний вплив на комісію.

Крім того, рішення Дорадчої групи експертів мають бути обов’язковими. За жодних обставин кандидат, який пройшов їхню перевірку з негативним результатом, не може стати суддею КСУ.

Ухвалений Верховною Радою закон наприкінці 2022 року передбачав шістьох членів ДГЕ, з яких троє є незалежними експертами, а решту мали б призначати президент, парламент і З’їзд суддів. При цьому без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *