ОСТАННІ НОВИНИ

Металевий дріт та LEGO у товстову кишківнику: львівські медики врятували 8-річного хлопчика

Наталія Жолинська

|

Львівські медики лікарні «Охматдит» успішно прооперували 8-річного хлопчика, який через анальний отвір засунув собі елемент LEGO та металевий дріт. Все це через відео в популярній соцмережі TikTok. Про це повідомили у медзакладі.

Батьки звернулися з дитиною до приймального відділення Центру дитячої медицини зі скаргою на наявність сторонніх тіл у анусі. Під час огляду лікарі побачили металевий дріт, а під час операції виявили в сигмовидній кишці ще й елемент LEGO. Відтак, сторонні елементи пошкодили слизову товстої кишки. Однак, порушення цілості порожнинного органа, тобто перфорації, не було.

«Якщо гострим предметом ушкоджується пряма чи сигмовидна кишка, то до шести годин можливо хірургічно усунути дефект, тобто вшити рану. А якщо час присутності стороннього тіла у товстій кишці перевищує цей час і є перфорація – тоді оперативне втручання закінчується виведенням протиприродного заднього проходу на передню черевну стінку, і лікування займає тривалий час, що включає санацію, заживання травматичного ушкодження прямої кишки. Після цього потрібно робити ще одне втручання – накладення товстокишкового анастомозу для відновлення прохідності кишки», – розповіла дитячий хірург Оксана Горбач.

Львівські спеціалісти наголошують, що така поведінка дитини може бути дуже небезпечною для здоров’я. Є загроза розвитку калового перитоніту (виникає через наявність калу в порожнині очеревини).

«Як правило, діти шкільного віку роблять такі речі свідомо, аби звернути увагу на себе або ж виразити якийсь протест. У цьому випадку хлопець пояснив, що зробив таке після перегляду відео в TikTok», – додав дитячий хірург Назар Гаврилишин.

Лікарі закликають батьків звертати увагу на такі випадки, а також радять контролювати контент, що переглядає дитина. Окрім цього, пильнувати психологічний стан дитини, аби вчасно виявити можливі проблеми. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *