ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський анонсував збільшення виробництва дронів

Наталя Дуляба

|

Україна «у рази» нарощує виробництво дронів, оскільки саме в них є нагальна потреба на фронті. Про це сказав президент Володимир Зеленський у своєму зверненні 16 серпня.

«У кожній бойовій бригаді воїни серед перших питань ставлять питання про безпілотники, про засоби радіоелектронної боротьби, про військову протиповітряну оборону. Відповідь на такі питання – це й наша робота з партнерами заради постачання потрібних дронів і систем, це й робота тут, в Україні. Необхідне виробництво. Нарощуємо виробництво в рази. Та потрібна й систематизація того, що вже постачається у війська та використовується. Дрони – це «очі» та захист на передовій. Різної дальності, різних цілей. Дрони – це гарантія, що людям не доведеться платити життям, коли можна спрацювати безпілотниками», – підкреслив глава держави.

Володимир Зеленський додав, що дізнався від самих військових про їхні першочергові потреби, коли днями навідався на Донеччину й Запоріжжя. Відтак все це обговорили на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача, Генштаб, уряд та інші профільні структури отримали відповідні завдання.

Зазначимо, напередодні вище військове керівництво України провело розширену зустріч із американськими й британськими партнерами, під час якої, зокрема, домовились зосередитись на дронах для ЗСУ.

Нагадаємо, про рівень українського виробництва дронів і забезпечення ними армії публічно відомо небагато чого.

Нещодавно віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров заявив, що краще не вихвалятись здобутками у цій сфері, а просто використовувати безпілотники проти окупантів. Водночас він запевнив, що українських дронів буде лише більшати.

Зі свого боку прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що якщо у 2022 році виробників дронів в Україні було менше десятка, то зараз – уже більше 40 компаній. Всі вони мають укладені контракти з державою. Саме виробництво дронів виросло у десятки разів.

Загалом Україна цьогоріч уже вклала 40 млрд грн у виробництво  вітчизняних дронів.

Раніше секретар РНБО анонсував появу у Збройних Силах України тисяч ударних дронів із дальністю польоту більше 3000 км. А держконцерн «Укроборонпром», як відомо, розробляє ударний український безпілотник, здатний летіти на 1000 км.

Додамо, на початку 2023 року у ЗСУ почали формувати ударні роти дронів. Це перша у світі практика військової організації такого типу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *