ОСТАННІ НОВИНИ

Разом із партнерами зосереджуємось на дронах, – Залужний

Наталя Дуляба

|

Під час зустрічі з американськими й британськими партнерами вище військове керівництво України обговорило потреби в озброєнні, особливий акцент – на забезпеченні дронами. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Вкрай важливе питання – це дрони. Протидія ворожим безпілотникам та нарощування власних спроможностей. Домовилися з партнерами зосередити роботу в цьому напрямі. Також обговорили можливості посилення захисту об’єктів критичної інфраструктури від російських повітряних атак», – відзначив генерал.

Крім того, із партнерами детально обговорили потреби українських підрозділів: боєприпаси, озброєння, засоби ППО, радіоелектронної боротьби, пристрої для дистанційного розмінування.

Зустріч із американськими та британськими партнерами у розширеному форматі Валерій Залужний назвав «важливою», а самі перемовини – «конструктивними».

Участь у цій зустрічі взяли Верховний головнокомандувач Обʼєднаних збройних Сил НАТО в Європі та командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі, начальник Штабу оборони Великої Британії Ентоні Радакін та інші представники делегацій.

З українського боку, крім Валерія Залужного, були присутні начальник Генштабу Сергій Шаптала, заступник Головнокомандувача Михайло Забродський, командувач ВМС Олексій Неїжпапа, перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк та начальник ГУР МО Кирило Буданов.

Нагадаємо, про рівень українського виробництва дронів і забезпечення ними армії публічно відомо небагато чого.

Нещодавно віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров заявив, що краще не вихвалятись здобутками у цій сфері, а просто використовувати безпілотники проти окупантів. Водночас він запевнив, що українських дронів буде лише більшати.

Зі свого боку прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що якщо у 2022 році виробників дронів в Україні було менше десятка, то зараз – уже більше 40 компаній. Всі вони мають укладені контракти з державою. Саме виробництво дронів виросло у десятки разів.

Загалом Україна цьогоріч уже вклала 40 млрд грн у виробництво  вітчизняних дронів.

Раніше секретар РНБО анонсував появу у Збройних Силах України тисяч ударних дронів із дальністю польоту більше 3000 км. А держконцерн «Укроборонпром», як відомо, розробляє ударний український безпілотник, здатний летіти на 1000 км.

Додамо, на початку 2023 року у ЗСУ почали формувати ударні роти дронів. Це перша у світі практика військової організації такого типу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook Валерія Залужного

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *