ОСТАННІ НОВИНИ

У Зеленського розповіли про участь інших країн у досягненні «формули миру»

Наталя Дуляба

|

Під час саміту у Джидді (Саудівська Аравія) українська делегація провела двосторонні зустрічі із представниками більше ніж 40 країн. Під час перемовин сторони обговорювали заходи для реалізації «формули миру», яку запропонував офіційний Київ. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Українську делегацію у Джидді очолив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Загалом двосторонні зустрічі 5-6 серпня наживо та в онлайн-форматі провели з представниками Саудівської Аравії, Австралії, Аргентини, Бахрейну, Болгарії, Бразилії, Великої Британії, Данії, Естонії, Єгипту, Індії, Іспанії, Італії, Йорданії, Канади, Катару, Китаю, Кувейту, Латвії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Південно-Африканської Республіки, Польщі, Республіки Корея, Румунії, Словаччини, Союзу Коморських Островів, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Фінляндії, Франції, Чехії, Чилі, Швеції, Японії, а також Європейського Союзу й ООН.

Під час перемовин сторони говорили про поточні потреби України, підготовку до Глобального саміту миру, втім особливий акцент був на реалізації 10 пунктів «формули миру», яку ще торік представив президент Володимир Зеленський. В Офісі президента не вказують, яких конкретних домовленостей вдалося досягнути, але окреслили сфери, з якими Україні готові допомагати інші країни.

Зокрема, Фінляндію хочуть залучити до гуманітарного розмінування.

Зі США, Великою Британією, Німеччиною, Францією, Японією й Канадою, тобто майже всіма країни G7 обговорили укладення двосторонніх договори про гарантії безпеки для України, допоки вона не стане членом НАТО.

Такі ж двосторонні угоди Україна хоче підписати й з Іспанією, Швецією, Данією й Чехією. Зі Швецією окремо йшлося також про допомогу у забезпеченні радіаційної, ядерної та екологічної безпеки.

Норвегії пропонують долучитись до створення радіаційної та ядерної безпеки. З Польщею й Словаччиною наразі говорили про забезпечення експорту зерна суходолом до країн ЄС, зважаючи на продовження блокади українських портів, а також скасування обмежень на експорт української агропродукції після 15 вересня.

Туреччину Україна бачить як важливого союзника із продовження зернової ініціативи. Також у цю сферу хочуть залучити Саудівську Аравію, Катар, Південно-Африканську Республіку.

Допомоги у звільненні полонених й депортованих дітей Україна просить у Саудівської Аравії, Катару, ПАР. Крім того, Саудівську Аравію Україна бачить також як інвестора в агропромислову та енергетичну сфери, Катар – у повоєнну відбудову. Також ПАР пропонують двосторонню співпрацю в торговельно-економічній сфері, в освіті та гуманітарній сфері.

Корея, на думку України, може стати партнером у відбудові та відновленні держави.

Із представниками Євросоюзу говорили про вступ України до ЄС, санкції проти Росії.

«Ми мали дуже продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир. У нас була надзвичайно чесна, відкрита розмова, під час якої представники кожної країни могли озвучити свою позицію й бачення. Були різні погляди, але всі присутні засвідчили відданість своїх країн принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. А саме на цих принципах побудована українська формула миру», – так прокоментував саміт у Джидді Андрій Єрмак.

Нагадаємо, напередодні ЗМІ писали, що учасники саміту у Джидді досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України, а також вирішили сформувати робочі групи щодо ключових тем української «формули миру».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *