Зеленський презентував G20 українську «формулу миру» з 10 кроків

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський на саміті лідерів «Великої двадцятки» (G20) представив пропозиції України для досягнення миру, які передбачають 10 кроків. Про це йшлося у його виступі, який оприлюднив Офіс президента.

Зеленський наголосив, що аби звільнити всю нашу землю від окупантів, доведеться воювати ще деякий час.

Президент хоче, щоб  війна закінчилася справедливо й на основі Статуту ООН і міжнародного права. Також він підкреслив, що не варто «пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю».

«Воювати! Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати реалізувати нашу формулу миру, щоб усе ж зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій? Ось чому я хочу представити наше бачення шляху до миру – як його реально досягти. І не тільки для нас, а й для всіх вас, ваших союзників і партнерів», – заявив він.

Пропозиції України передбачають таке:

1.Радіаційна та ядерна безпека.

Зеленський заявляє, що очах у всього світу Росія перетворила Запорізьку атомну станцію на радіаційну бомбу, яка може вибухнути будь-якої миті. Радіаційна безпека має бути відновлена. Росія повинна негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків. Станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ та українського персоналу.

2. Продовольча безпека.

Глава держави вважає, що  експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове подовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Також президент пропонує розширити експортну зернову ініціативу на інші порти, зокрема на порти Миколаєва та Ольвія у Миколаївській області. Крім того, він зазначив, що Україна може експортувати цьогоріч 45 мільйонів тонн продовольства

3. Енергетична безпека.

Наразі зруйновано близько 40% енергоінфраструктури України, тому президент закликав нарощувати допомогу в постачанні систем ППО та ПРО. Також він наголосив на необхідності зробити й фундаментальний крок для того, щоб енергоресурси більше не використовувалися як зброя. Треба запровадити обмеження ціни на російські енергоресурси, а також примусове обмеження експортних цін для Росії.

4. Звільнення всіх полонених і депортованих.

Зеленський каже, що наразі у полоні росіян є тисячі українських людей – військових і цивільних.  Їх піддають жорстоким тортурам. Крім того, майже 11 тисяч дітей, були силою депортовані в Росію.  Також є ще сотні тисяч депортованих дорослих, серед яких – політв’язні.

Тож, президент закликав обʼєднатися заради єдиної реалістичної моделі звільнення полонених – «всіх на всіх». А також заради звільнення всіх дітей і дорослих, які були депортовані в Росію.

5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Президент наголосив, що Росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів. Це абсолютно конкретно.

6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.

«Росія має вивести всі свої війська та збройні формування з території України. Має бути відновлений контроль України над усіма ділянками нашого державного кордону з Росією. Саме це матиме наслідком реальне й повне припинення бойових дій», – заявив президент.

7. Справедливість.

Президент стверджує, що світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих цією війною. Відшкодування за рахунок російських активів, бо саме агресор повинен зробити все, щоб відновити порушену ним справедливість.

Україна вже запропонувала резолюцію Генасамблеї ООН щодо міжнародного механізму компенсації за збитки, спричинені російською війною. Вона проголосована і Україна просить її застосовувати.

8. Екоцид, потреба негайного захисту природи.

Зеленський нагадав, що минулого тижня на кліматичному саміті у Єгипті запропонував створити платформу для оцінки збитків довкіллю від війни, і закдикав це реалізувати.

9. Недопущення ескалації.    

Президент заявив, що Україна потребує дієвих гарантій безпеки і для недопущення ескалації необхідно надати гарантії, які підготував Офіс президента, зокрема проєкт договору Kyiv Security Compact.

10. Фіксація закінчення війни.

Як зазначив глава дердави, коли всі антивоєнні кроки будуть реалізовані, коли безпека й справедливість почнуть відновлюватися, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни.

Президент підкреслив: кожен із цих викликів на шляху до миру не може забрати багато часу. Максимум місяць на один пункт. Для деяких достатньо днів.

«Я окреслив напрями, за якими кожен із вас може обрати для себе, як стати співтворцем миру. Будь ласка, оберіть свій напрям для лідерства, і разом ми точно реалізуємо формулу миру. Що це дасть? Це порятунок тисяч життів. Це відновлення сили міжнародного права. Це оновлення архітектури безпеки. Це повернення глобальної стабільності, без якої страждають усі у світі. І це сенс – сенс того, для чого співпрацюють сумлінні країни світу. Мир – це глобальна цінність. Те, що важливо для кожної людини на землі», – підсумував Зеленський.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *