ОСТАННІ НОВИНИ

Саміт у Джидді: учасники домовились про основу для майбутньої мирної угоди, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

На саміті у Саудівській Аравії учасники досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України. Про це пише Європейська правда з посиланням на Corriere della Sera.

За даними джерел у Євросоюзі, у Джидді з’явилося розуміння «того, що повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути в основі будь-якої мирної угоди, а також верховенства Статуту ООН».

Ті ж джерела розповіли, що на саміті вирішили сформувати робочі групи щодо ключових тем 10 пунктів «формули миру», яку запропонував Київ.

«Терміни зустрічі глав держав ще не визначені, але до кінця року вона вважається цілком реальною», – пояснюють вони.

Зазначимо, що 5 серпня у Саудівській Аравії почалася зустріч щодо майбутнього саміту «формули миру», яку запропонував офіційний Київ.

В зустрічі у Джидді, яка є вже другою зустріччю щодо саміту «формули миру» (після першої у Копенгагені) беруть участь радники з нацбезпеки та політичні радники лідерів близько 40 країн. Серед них є й ті, що не входять до західного табору, зокрема, Китай, Індія, Індонезія, Мексика, Чилі, ПАР. Участь Китаю глава МЗС України назвав «суперпроривом». Росію, як відомо, до участі не запрошували.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква раніше розповів, що на зустрічі у Джидді 5-6 серпня країни розподілять між собою відповідальність щодо окремих пунктів української «формули миру».

Він додав, що жоден із лідерів не висловив заперечень щодо необхідності української «формули миру», й зауважив, що альтернатив їй пропонують усе менше.

Президент України Володимир Зеленський розраховує, що саміт щодо «формули миру» вдасться організувати на осінь 2023 року. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *