ОСТАННІ НОВИНИ

Литва закликала ЄС збільшити експорт українського зерна через країни Балтії

Андрій Котенський

|

Литва закликала Єврокомісію зміцнити маршрут експорту зерна з України через країни Балтії. Про це йдеться у спільному листі опублікованим МЗС Литви, що написали міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, міністр транспорту і комунікацій Марюс Скуодіс і міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас, повідомляє Європейська правда.

Литовські міністри заявили, що маршрут між Україною та країнами Балтії може стати «життєздатною і довгостроковою альтернативою» для експорту зерна з України.

На їхню думку, поліпшення інфраструктури коридору і спрощення перевалки вантажів між різними залізничними шляхами допоможе збільшити пропускну здатність.

Крім того, зазначають вони, спрощення адміністративних процедур на польсько-українському кордоні, запровадження “зелених ліній” і перенесення митного оформлення до портів країн Балтії дали б змогу в кілька разів збільшити обсяги перевезень сільськогосподарської продукції як автомобільним, так і залізничним транспортом.

«Морські порти країн Балтії володіють великими можливостями з перевалки сільськогосподарської продукції – 25 млн тонн на рік тільки зерна», – йдеться у листі.

Міністри запропонували ЄК активно співпрацювати з усіма державами-членами ЄС для забезпечення транзиту української продукції та оцінити запропоновані Литвою конкретні заходи щодо зміцнення альтернативного балтійського маршруту.

Як відомо, терористична Росія заявила про припинення зернової угоди означає відкликання гарантій безпеки судноплавства. Про свій вихід із цієї угоди Росія оголосила 17 липня.

Вночі 19 липня внаслідок російських атак на інфраструктуру на Одещині в порту Чорноморська було знищено 60 тисяч тонн зерна.

Секретар РНБО Олексій Данілов переконаний, що Росія штучно намагається створити голод у країнах Африки щоб підвищити міграційні небезпеки у Європі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *