ОСТАННІ НОВИНИ

Росія відмовилась від зернової угоди

Наталя Дуляба

|

Міністерство закордонних справ РФ оголосило про відкликання гарантій безпеки судноплавства у межах Чорноморської зернової ініціативи, яка припинила діяти з понеділка, 17 липня. Про це пише Європейська правда.

У російському зовнішньополітичному відомстві заявили, що РФ згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря і, відповідно, відновлює там режим тимчасово небезпечного району.

Своє рішення російська сторона пояснила тим, що нібито «всупереч заявленим гуманітарним цілям вивезення українського продовольства було практично відразу переведено на суто комерційну основу».

У МЗС РФ вимагають зняти західні санкції з російських добрив і продовольства в обмін на продовження «зернової угоди».

«Тільки при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок і запевнень, Росія буде готова розглянути відновлення угоди», – йдеться у заяві російського МЗС.

Зауважимо, що перед цим 17 липня речник Кремля Дмитро Пєсков теж оголосив про зупинку дії «зернової угоди». Причиною цього рішення він назвав невиконання частини угоди, яка стосується Росії.

Тим часом у ЄС вже відреагували на такі дії Москви і заявили, що це ставить під загрозу продовольчу безпеку світу.

«Чорноморська зернова ініціатива принесла користь мільйонам людей по всьому світу. Я шкодую про сьогоднішню заяву Росії. Це поставить під загрозу продовольчу безпеку та доступ населення всього світу до зерна та добрив», – написав у своєму Twitter‘i голова Європейської ради Шарль Мішель і додав, що підтримує зусилля ООН стосовно продовження дії «зернової угоди».

Як повідомляв Львівський портал, «зернову угоду» уклали у липні 2022 року за посередництва ООН і Туреччини. Вона дозволила транспортувати українські сільськогосподарські товари через Чорне море на світовий ринок.

Угода наразі була продовжена до 18 липня цьогоріч. Однак незважаючи на це, Росія регулярно перешкоджає вивезенню з України сільськогосподарської продукції. Востаннє ініціативу розблокували 17 травня, потім – на початку червня.

Загалом за 10 місяців роботи зернової ініціативи експортовано понад 30,5 млн тонн продукції українських аграріїв. Через постійний саботаж та гальмування росіян світ недоотримав мінімум 20 млн тонн продовольства.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *