ОСТАННІ НОВИНИ

Друга спроба Львівської мерії ліквідувати «Залізничнетеплоенерго»

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Не зважаючи на спротив колективу вже у четвер, 6 липня, Львівська міська рада спробує вдруге ліквідувати львівське комунальне теплопостачальне підприємство  «Залізничнетеплоенерго». Правонаступником його майна та обов’язків стане комунальне підприємство «Львівтеплоенерго», що є більш дотаційним та збитковим. Про це йдеться у зверненні трудового КП «Залізничтеплоенерго», яке було надіслано депутатам Львівської міської ради, зі закликом, не голосувати за це рішення.

У порядку денному сесії Львівської міської ради питання ліквідації «Залізничтеплоенерго» стоїть під третім питанням. Куруватиме процесом заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Колектив «Залізничнетеплоенерго» вкотре виступив категорично проти свого об’єднання із ЛКП «Львівтеплоенерго». Працівники переконані, що рішення виконавчого комітету ЛМР, яке запустило процедуру ліквідації успішного підприємства, було прийнято із перевищенням повноважень і призведе до монополізації і подорожчання послуг для сьогоднішніх споживачів «Залізничнетеплоенерго». Працівники також побоюються, що таке рішення призведе до звільнень, а саме об’єднання, на їхню думку, не дасть бажаного економічного ефекту.

Для виконання вказаного рішення виконавчого комітету на обох підприємствах вже відбулась зміна керівництва. Колишній директор ЛКП «Львівтеплоенерго» Валентин Вольський став керувати «Залізничнетеплоенерго», а новим очільником «Львівтеплоенерго» призначили Олександра Одинця, який три роки поспіль керував департаментом ЖКГ Львівської міськради.

Також було направлено відповідне спільне звернення підприємств до Антимонопольного комітету України для отримання висновку про можливість проведення такого об’єднання. Його висновок на користь об’єднання.

Тим часом працівники обурені, що при кожному особистому візиті чиновників Львівської міської ради на ЛКП «Залізничнетеплоенерго», їх запевняли, що об’єднання не розглядається, а коли процес фактично був запущений то їм обіцяли, що без згоди працівників та відповідних органів профспілкових організацій таке об’єднання проводитись не буде.

«Існують обґрунтовані підстави стверджувати, що таке об’єднання призведе до погіршення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячого водопостачання у місті Львові та тільки примножить, а не вирішить уже існуючі проблеми у вказані сфері комунального господарства», – йдеться у заяві колективу, яку підписав 341 працівник.

У ЛКП «Залізничнетеплоенерго» також нагадують, що їхнє підприємство вже мало гіркий досвід такого об’єднання, бо із 1967 року по 1991 рік було у складі «Львівтеплокомуненерго». Саме через неефективну логістику та відсутність можливості закупівлі матеріалів та послуг для ведення господарських потреб їх відокремили в окреме комунальне підприємство, яке сьогодні обслуговує близько 155 тисяч львів’ян у Залізничному та частині Шевченківському районі міста.

«Ми отримали підприємство без належного матеріально-виробничого забезпечення, фіксували кількаденні простої ремонтних бригад, не мали можливостей модернізації теплових мереж без залучення коштів бюджету та мали постійні труднощі в підготовці до опалювального сезону. За 32 років своєї діяльності ЛКП «Залізничнетеплоенерго» перетворилося на самодостатнє підприємство з потужною технічною базою, яке забезпечує повний цикл виробництва, транспортування та постачання теплової енергії…», – йдеться у заяві.

У «Залізничнетеплоенерго» підкреслюють, що їхнє КП вийшло на рівень одного з найкращих теплопостачальних підприємств України. При цьому його штат суттєво оптимізували – із 900 до 369 осіб.

«Підприємство прозоро та публічно веде свою фінансово-господарську діяльність та кожного року до 01 червня публікує у відкритому доступі фінансову звітність з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління та платежі на користь держави. Налагодження усіх процесів вивело підприємство на рівень одного з найкращих теплопостачальних підприємств України, про що неодноразово відзначала асоціація теплопостачальних підприємств України. При цьому, усі вказані заходи з модернізації та створення повного циклу робіт, підприємство здійснило без залучення кредитних коштів міжнародних фінансових інституцій», – наголошується у зверненні до депутатів.

До прикладу ефективності депутатам також наводять порівняльні показники роботи обох підприємств. Зокрема, наводяться показники, які свідчать, що продуктивність «Львівтеплоенерго» на 37% менша від продуктивності «Залізничнетеплоенерго»:

  • 369 працівників ЛКП «Залізничнетеплоенерго» забезпечує виробництво 279 000 Гкал теплової енергії. Відтак продуктивність одного працюючого працівника становить 756 Гкал.
  • 1800 працівників ЛМКП «Львівтеплоенерго» виробляє 857 000 Гкал, а продуктивність на 1 особу становить лише 476 Гкал.

Рівень втрат енергії в теплових мережах:

  • ЛКП «Залізничнетеплоенерго» – 17,2%,
  • ЛМКП «Львівтеплоенерго» – 28%.

Залучення кредитів для модернізації впродовж 2015-2020 років:

  • ЛМКП «Львівтеплоенерго» взяло 3 796 352 євро кредитних коштів у ЄБРР.
  • ЛКП «Залізничнетеплоенерго» кредитів не брало, а проводило модернізацію власним коштом.

У «Залізничнетеплоенерго» також зауважують, що за час своєї діяльності отримали фінансування з бюджету на суму близько 150 млн. грн, натомість у «Львівтеплоенерго» дотували майже 2 мільярди гривень.

Аналогічна ситуація із вартістю послуг на постачання гарячої води та опалення, які у «Залізничнетеплоенерго» називають нижчими, а відтак після об’єднання на споживачів очікуватиме вирівнювання тарифу – підвищення вартості послуг.

Окрім того тепловики наголошують, що доцільність об’єднання для економії коштів – міф.

«Заявлена авторами об’єднання підприємств економія коштів на закупівлі товарів і послуг через зменшення цін при великих об’ємах закупівель є безпідставною, оскільки закупівля товарів і послуг обома підприємствами здійснюється відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» на Електронній Системі Закупівель «Prozzoro» при конкурентних ринкових цінах з визначенням найбільш економічно вигідної пропозиції», – пояснюють у «Залізничнетеплоенерго».

До прикладу наводять розрахунки, коли обидва підприємства купували паливо у 2021 році. «Залізничнетеплоенерго» придбало загалом 3 тони пального, а «Львівтеплоенерго» купував 30 тон, проте вигіднішу ціну отримало саме «Залізничнетеплоенерго». Так «Львівтеплоенерго» купувало один літр бензину марки А-92 по 26,45 грн за літр, а «Залізничнетеплоенерго» по ціні 24,95 грн. Дизельне паливо для «Львівтеплоенерго» обходилось у 26,45 грн за літр, а в «Залізничнетеплоенерго» більш як на 3 грн дешевше –23,25 грн.

Відтак колектив ЛКП «Залізничнетеплоенерго» закликає депутатів не допустити ліквідації ЛКП «Залізничнетеплоенерго», бо на їхню думку, це суперечить Енергетичній стратегії України та може призвести до банкрутства та подальше передання потужностей під контроль в приватні руки.

«Об’єднання існуючих двох теплопостачальних в одне буде суперечити Енергетичній стратегії України щодо децентралізації та генерації джерел енергії по всій території України для поліпшення стійкості та надійності енергозабезпечення… Колектив ЛКП «Залізничнетеплоенерго» вкрай занепокоєний можливою ліквідацією… та побоюється, що це робиться із метою подальшого банкрутства та передання потужностей підприємств під контроль приватних бізнес структур», – йдеться у зверненні до депутатів ЛМР.

Як раніше повідомляв Львівський портал, процес реорганізації теплопостачальних підприємств Львова, ЛКП «Залізничнетеплоенерго» та ЛКП «Львівтеплоенерго», вийшов на фінішну пряму. Однак цю ідею підтримали далеко не всі депутати Львівської міськради, тому на сесії 25 травня вони перенесли розгляд цього питання.

ОНОВЛЕНО. Не зважаючи на спротив колективу, 6 липня сесія Львівської міської ради таки прийняла ухвалу Про припинення діяльності ЛКП «Залізничнетеплоенерго» шляхом приєднання його до ЛМКП «Львівтеплоенерго». «За» відповідне рішення проголосувало 42 із 53 депутатів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *