ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії відтермінували ліквідацію ЛКП «Залізничнетеплоенерго»

Наталя Дуляба

|

Процес реорганізації теплопостачальних підприємств Львова, ЛКП «Залізничнетеплоенерго» та ЛКП «Львівтеплоенерго», вийшов на фінішну пряму. Однак цю ідею підтримують далеко не всі депутати Львівської міськради, тому на сесії 25 травня вони вирішили перенести розгляд цього питання на одне з наступних засідань. Про це повідомляє Львівський портал.

Так, ЛКП «Залізничнетеплоенерго» збираються фактично ліквідувати, приєднавши до «Львівтеплоенерго». Старт цій процедурі своїм рішенням дав виконавчий комітет ще навесні 2021 року. 2 березня цього року Антимонопольний комітет України надав попередні висновки щодо можливості злиття в єдине цих двох підприємств.

Зауважимо, що сам колектив «Залізничнетеплоенерго» висловлювався проти. Люди побоюються, що таке рішення призведе до масових звільнень, а саме об’єднання, на їхню думку, насправді не дасть бажаного економічного ефекту.

Першу ухвалу щодо припинення ЛКП «Залізничнетеплоенерго» шляхом приєднання до ЛКП «Львівтеплоенерго» винесли на розгляд сесії 25 травня. Під час доповіді заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк взялась розповідати про всі переваги такого рішення.

«Об’єднання цих підприємств дозволить оптимізувати їхню роботу, надавати якісніші послуги мешканцям, а також зекономити енергоресурси і бюджетні кошти – загалом близько 30 млн грн на місяць. А ці гроші можна буде вкласти в інші об’єкти», – сказала вона.

Також Ірина Маруняк зауважила, що посадовці провели низку зустрічей і з працівниками «Залізничнетеплоенерго», і з профспілками, під час яких обговорили всі питання, пов’язані з реорганізацією. При цьому вона запевнила, що вимогу колективу щодо збереження всіх робочих місць враховано.

«На сьогодні розроблений штатний розпис, який дозволяє перевести повністю всіх працівників «Залізничнетеплоенерго» в «Львівтеплоенерго» і зберегти за ними зарплату. Люди з ним ознайомлені», – додала Ірина Маруняк.

Підтримав заступницю Садового й депутат від «Самопомочі» Андрій Шевців, який очолює комісію міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства. Він теж зупинився виключно на перевагах, говорячи, що така реорганізація – «суцільний позитив».

«Тут немає жодних страхів, є тільки один момент позитиву – це економія бюджетних коштів. Ми тільки на кожному кіловаті електроенергії переплачуємо більше 30 копійок при теперішньому тарифі, бо «Львівтеплоенерго» купує електрику на біржі, а «Залізничнетеплоенерго» – в постачальника, бо, на жаль, через свою структуру не може вийти на біржу енергоринку. І то я ще не говорю про закупівлю паливно-мастильних та розхідних матеріалів. У нас і «Львівтеплоенерго», і «Залізничнетеплоенерго» збиткове, ми не приєднуємо сильнішого до слабшого, ми оптимізовуємо і збільшуємо потужності», – відзначив депутат.

При цьому Андрій Шевців підтвердив, що профільна комісія, яку він очолює, наполягає на тому, аби всім працівникам «Залізничнетеплоенерго» запропонували роботу в оновленому «Львівтеплоенерго», а комісіям із припинення діяльності цих підприємств заборонили відчуження чи передачу в концесію їхнього майна. Після завершення всіх юридичних процедур мають утворити наглядову раду при «Львівтеплоенерго».

Примітно, що опонувати Шевціву взявся його колега з партії Роман Федишин – бізнесмен і власник «Шувару». Він розкритикував намір реорганізувати ці два теплопостачальні підприємства, адже вважає, що Львову потрібна конкуренція у цій сфері, а не монополія.

«Я вважаю цю ухвалу великою помилкою і не буду за неї голосувати. Ми мали хоча б два конкуренти поміж ЛКП, які показували свою ефективність. «Залізничнетеплоенерго» завжди було більш ефективним ніж «Львівтеплоенерго». Об’єднання цих підприємств – це принципово неправильний крок.. Нам навпаки потрібно створювати конкуренцію, мати 3-4 підприємства, які будуть конкурувати між собою, 3-4 постачальники тепла, тоді ми й будемо бачити ефективність. І жодної економії це рішення не принесе, згадаєте мої слова. Економія полягає не у штатному розкладі, а в ефективності роботи і в ціні гігакалорії, яку будуть подавати населенню», – наголосив депутат.

У дискусію втрутилась також Уляна Пак, яка розповіла, що напередодні з іншими депутатами мала зустріч із працівниками ЛКП «Залізничнетеплоенерго». І вони насправді не бачили жодних штатних розписів, про які говорила заступниця мера з питань ЖКГ, як і попередньо напрацьовану стратегію розвитку реорганізованих підприємств.

«Люди не знають нічого про свої посади і оклади, чи будуть вони змінені, чи ні. Стратегію розвитку вони теж побачили вперше від нас, тому навіть не мали змогли висловити свої зауваження та пропозиції», – підкреслила вона і запропонувала перенести розгляд цього питання.

Зрештою міський голова Львова Андрій Садовий погодився, що питання потрібно доопрацювати, в тому числі знову поспілкуватись із колективом ЛКП «Залізничнетеплоенерго».

Відтак депутати розглянуть питання реорганізації «Залізничнетеплоенерго» і «Львівтеплоенерго» на одному з наступних засідань сесії Львівської міськради.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *