ОСТАННІ НОВИНИ

ЗАЕС підключили до резервної лінії електропередач, однак ситуація лишається «крихкою», – Гроссі

Анастасія Диняк

|

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізьку АЕС вперше за чотири місяці вдалося підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач. Про це повідомили у пресслужбі агентства.

Запорізька АЕС: зупинити не можна деокупувати | Українська Енергетика

«Запорізьку атомну електростанцію було підключено до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після її втрати, але ситуація з енергопостачанням на майданчику залишається надзвичайно крихкою під час війни та не є стійкою», – заявив Гроссі.

Він підкреслив, що підключення ЗАЕС до лінії 330 кВ є «важливим кроком», адже до цього станція покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії. Це було необхідно для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. До початку повномасштабного вторгнення було доступно чотири лінії 750 кВ.

«Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що підкреслює ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на майданчику», –зазначив Гроссі.

Що відбувається на ЗАЕС:

Нагадаємо, у Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Наприкінці березня, МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС. Втім, на початку травня під час чергової місії представники інспекції виявили, що окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 захопленої ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

22 червня 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що Росія планує теракт на Запорізькій атомній станції і вже все підготувала для цього. Цю інформацію також підтвердив начальник ГУР Кирило Буданов.

30 червня 2023 року стало відомо, що окупанти почали зменшувати присутність на території ЗАЕС.

Згодом Зеленський заявив, що РФ планує вчинити вибух дистанційно вже після передачі станції Україні.

Як діяти при ядерній небезпеці читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *