ОСТАННІ НОВИНИ

Ніколи ситуація не була такою серйозною, – Буданов про ЗАЕС

Анастасія Диняк

|

Російські окупанти розмістили техніку з вибухівкою біля чотирьох з шести енергоблоків захопленої Запорізької АЕС. РФ може підірвати її, щоб зупинити українських контрнаступ. Про це повідомили у пресслужбі Головного управління розвідки МО України.

«План теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використати технічні засоби», ― зазначив начальник ГУР Кирило Буданов.

Він нагадав про мінування російськими військами ставка-охолоджувача ЗАЕС, а також заявив про розміщення окупантами начиненої вибухівкою техніки біля чотирьох з шести енергоблоків станції.

За словами Буданова, ядерні реактори без охолодження можуть розплавитись за період від 10 годин до 14 днів.

До аварії на ЗАЕС також може призвести підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання до станції.

«Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз», ― підкреслив Буданов.

Він додав, що наказ РФ вчинити теракт на ЗАЕС може бути спричинений поразкою росіян на лівому березі Дніпра ― створення зони ядерного лиха противник розглядає як запобіжник подальшого просування Сил безпеки та оборони України.

Водночас, за оцінкою Кирила Буданова, існує ризик, що Росія може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як «превентивний захід», аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський також заявив, що Росія планує теракт на Запорізькій атомній станції і вже все підготувала для цього. Як діяти в такій ситуації читайте за посиланням.

Що відбувається на ЗАЕС:

Нагадаємо, у Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Наприкінці березня, МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС. Втім, на початку травня під час чергової місії представники інспекції виявили, що окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 захопленої ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *